Національна школа суддів України

Старші секретарі, головні та провідні спеціалісти судів підвищують свою професійну майстерність

 09-11 листопада 2015 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з Апеляційним судом Київської області проведено семінар з працівниками апаратів судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та м. Києва.

Для проведення семінару запрошені: суддя Авдіївського міського суду Донецької області Панченко Олена Олександрівна; начальник відділу редагування і коректури документів та архівного діловодства Верховного Суду України Заболотний Віктор Вікторович; головний консультант Верховного Суду України Ісаєва Юлія Миколаївна; начальник відділу судової статистики Управління вивчення судової практики та судової статистики Вищого адміністративного суду України Тимченко Олена Іванівна; керівник апарату Апеляційного суду Київської області Літвінова Оксана Іванівна; керівник апарату Київського апеляційного господарського суду Скрипай Оксана Євгенівна, керівник апарату Оболонського районного суду м. Києва Шаровар Марина Володимирівна; доцент кафедри криміналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Ахтирська Наталія Миколаївна.

Програма підготовки побудована на основі пропозицій слухачів, отриманих шляхом анкетування, проведеного працівниками відділу підготовки працівників апаратів НШСУ на попередніх лекціях і охоплює досить великий спектр знань.

Із вступним словом семінар відкрив начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Національної школи суддів України Лисак Віктор Дмитрович.

У ході семінару було детально розглянуто питання психології діяльності працівника апарату суду, засобів оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, шляхи вирішення та попередження конфліктів, запобігання ефекту професійного вигорання організації діловодства, ведення архівної справи в місцевих та апеляційних судах.

Багато уваги приділено питанню основних напрямків державної антикорупційної політики, що викладені у Національній антикорупційній стратегії на 2011–2015 роки, схваленій Указом Президента України від 21 жовтня 2011 року № 1001, та форми і методи реалізації Стратегії, котрі визначені у Державній програмі щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2011 року № 1240.  

Великий інтерес у слухачів викликало обговорення прийнятого Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією», що набрав чинності 18 травня 2013 року, положення якого спрямовані на подальше удосконалення антикорупційного законодавства.

На практичних заняттях було розглянуто питання управління проходження справ у судах.

Не обійшли увагою слухачі також презентацію мистецтва правового письма та процесуального документування, і жваво відгукнулися на теоретико-практичну лекцію стосовно комунікації у судовій владі.  

По закінченню підготовки слухачами було заповнено анкети, в яких вони мали змогу оцінити якість викладання та висловити свої побажання/рекомендації  щодо удосконалення навчального процесу та відповідних тем занять.


Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.