Національна школа суддів України

Стартував дистанційний навчальний курс “Комунікації в судовій діяльності”

25 березня – 26 квітня 2019 року Національна школа суддів України проводить дистанційний курс “Комунікації в судовій діяльності” для прес-секретарів та працівників,  відповідальних за зв’язки, місцевих та апеляційних судів.

Дистанційний курс, розроблений за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках проекту “Справедливе правосуддя“ та рекомендований до запровадження в навчальний процес Науково-методичною радою Національної школи суддів України (протокол № 2 від 27.04.2016), складається із 6 модулів.

Модуль 1. Прес-секретар – ключова фігура в налагодженні ефективної комунікації судів з громадськістю. Нормативно-правові засади діяльності.

Модуль 2. Комунікаційна стратегія і план дій. Організація та проведення заходів у суді.

Модуль 3. Налагодження ефективної співпраці суду з мас-медіа: моніторинг медіа-простору, медіа-карта, веб-сайт суду.

Модуль 4. Основи підготовки мас-медійних текстів.

Модуль 5. Медіа-супровід справ, які викликають суспільний інтерес. Резонансні справи. Дії під час кризи.

Модуль 6. Комунікація  суду в соціальних медіа. Ведення сторінки суду на порталі судової влади. Сторінка у  FACEBOOK.

Викладачами курсу є досвідчені прес-секретарі судів, вітчизняні експерти, які мають значний досвід із питань судової комунікації, Юлія Баранько, Олена Швидка, Ольга Давид, Людмила Безусова-Попович, Надія Бойко.

Зміст і структура курсу визначені цілями правосуддя, завданнями і повноваженнями суду, що ґрунтуються на нормах Конституції України, законів “Про судоустрій і статус суддів“, “Про доступ до публічної інформації“, “Про доступ до судових рішень“, “Про забезпечення права на справедливий суд“, Мадридських принципах та вимогах інших нормативно-правових актів і міжнародно-правових документів.

Мета курсу – оволодіння слухачами системою знань, сукупністю комунікативних засобів, методів, прийомів і технік, що сприяють наданню об’єктивної інформації про діяльність суду і суддів, налагодженню активного зацікавленого діалогу із суспільством, наближення українського судочинства до європейських стандартів, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи.

Курс передбачає ознайомлення з теоретичним матеріалом,  виконання практичних завдань та активне обговорення. При цьому, він має практичне спрямування, оскільки в ньому широко використовуються сучасні інтерактивні методи навчання: у дистанційному форматі, міні-лекції, презентації Power Point, оволодіння практичними навичками комунікування під час дискусій на форумі.

Курс покликаний підготувати сучасних  фахівців для судової влади, здатних успішно комунікувати.

На сьогодні Національна школа суддів України  провела  успішно 6  навчальних курсів.

Загальна кількість зареєстрованих слухачів – 75. Після успішного проходження програми навчання кожен слухач отримає Сертифікат Національної школи суддів України.