Національна школа суддів України

Стартував навчальний курс з питань верховенства права та суддівської етики

21 квітня 2021 року Проєкт Європейського Союзу “Право-Justice” спільно з Національною школою суддів України розпочали новий навчальний курс для суддів з питань верховенства права та суддівської етики. Програма курсу розроблена міжнародними та національними експертами і складається з 7 інтерактивних модулів, які проходитимуть щосереди протягом квітня–червня цього року.

Навчання відкрили проректорка Національної школи суддів України Наталія Шукліна, голова Ради суддів України Богдан Моніч та головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська – Галлант. Було зазначено, що метою навчального курсу є ознайомлення із різними аспектами верховенства права та удосконалення навичок застосування їх на практиці, а сама програма навчальних модулів включає у себе розгляд питань, які часто залишаються поза увагою, зокрема: роль засобів масової інформації у формуванні довіри до судової гілки влади, публічне обговорення і критика суддівських рішень, підвищення доброчесності суддів та рівність громадян у доступі до правосуддя.

Перша навчальна сесія була присвячена актуальній темі “Верховенство права як основа європейського правопорядку”. Її фахово та цікаво презентували національний і міжнародний експерти Проєкту ЄС “Право-Justice” – директор Центру дослідження верховенства права і релігії Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Дмитро Вовк та суддя районного суду в Еспу, тренерка, медіаторка Марйо Наапі. Увага експертів була зосереджена на ключових цілях верховенства права та ролі суддів у його захисті.

У ході першої сесії також відбулася інтерактивна дискусія з обговорення Індексу верховенства права Світового проєкту правосуддя в контексті України та Фінляндії.

Окрім цього, судді мали змогу попрацювати у чотирьох окремих віртуальних кімнатах над запропонованими викладачами вебінару тематичними кейсами з актуальних питань верховенства права у системі європейського правопорядку та подискутувати на цю тему.

У кінці першого навчального дня організатори анонсували проведення підсумкової конференції, яка стане логічним завершенням навчального курсу з питань верховенства права та суддівської етики. Крім того, під час конференції суддям буде вручено сертифікати від Проєкту ЄС “Право-Justice” та Національної школи суддів України про успішне проходження навчання.