Національна школа суддів України

Статус біженця та додатковий захист

26 жовтня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з благодійним фондом “Право на захист” проведено семінар за участі суддів адміністративних судів на  тему: “Статус біженця та додатковий захист: законодавство та судова практика”.

Відкриваючи захід, начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України Олександр Гашицький  наголосив на актуальності в умовах сьогодення проблеми захисту прав шукачів притулку як найбільш уразливої категорії та безумовній важливості правильного розуміння і справедливого застосування суддями засад адміністративного судочинства при розгляді справ цієї категорії.

Старший радник із правових питань Управління Верховного  Комісара ООН у справах біженців в Україні – адвокат благодійного фонду “Право на захист” Юг Біссо (модератор семінару) розповів про міжнародні стандарти щодо особливостей розгляду справ біженців. Суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, доктор юридичних наук Олена Губська ознайомила колег із національним досвідом щодо особливостей розгляду справ біженців. Адвокат благодійного фонду “Право на захист” Олександра Журко проаналізувала судову практику та розглянула рішення щодо справ шукачів притулку про визнання біженцями або особами, які потребують додаткового захисту. Суддя, заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду Євген Мєзєнцев організував цікаве всебічне обговорення важливих питань процедури доказування у спорах щодо статусу біженця.

У ході семінару судді поспілкувалися з провідними спеціалістами у сфері захисту прав біженців та шукачів притулку, отримали детальну інформацію про інститут надання міжнародного захисту в Україні та відповідні європейські стандарти, обговорили проблемні питання розгляду цієї категорії справ у судах та практичні методи їх вирішення.

Усі учасники обмінялися контактами та домовилися підтримувати зв’язок надалі задля координації зусиль щодо захисту прав біженців та шукачів притулку в Україні.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.