Національна школа суддів України

Страхування – як спосіб захисту від настання ризиків і наслідків

30 листопада 2018 року в Одеському регіональному відділенні для слухачів і слухачок 11 групи спеціальної підготовки проводився тренінг: “Вирішення спорів, що виникають із договорів страхування”.

Страхуванням є спосіб убезпечення будь–кого від матеріальних збитків за рахунок періодичних внесків спеціальній установі, яка в разі настання збитків сплачує грошову винагороду. Цей досить специфічний спосіб захисту від настання ризиків і наслідків є необхідною умовою функціонування економічної системи держави.

Залежно від виду (особисте, майнове, страхування відповідальності, добровільне чи обов’язкове) страхування має свою специфіку призначення та особливості правового регулювання.

Для проведення тренінгу щодо особливостей вирішення спорів, що виникають із договорів страхування, запрошено досвідчених суддів місцевого господарського суду – Леоніда Лічмана та Юрія Шаратова.

У ході тренінгу кандидати та кандидатки переглянули два відео ролики, які в саркастичній формі розповідають про те, як було винайдено ідею страхування та спонукають учасників до активної роботи протягом тренінгу.

Слухачі та слухачки вивчали поняття страхування, суб’єкти та об’єкти правовідносин страхування. Вони детально ознайомилися із видами  страхування за формою проведення (обов’язкове та добровільне) та об’єктами страхування майнових інтересів, які:

1) пов’язані з життям, здоров’ям, працездатністю та додатковою пенсією страхувальника або застрахованої особи (особисте страхування)

2) пов’язані з володінням, користуванням та розпорядженням майном (майнове страхування)

3) пов’язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної шкоди фізичній особі або її майну, а також іноді заподіянням шкоди юридичній особі (страхування відповідальності).

Велику заіниересованість майбутніх суддів викликав договір страхування, його зміст, характеристика та принципи, основні і специфічні (конкурентність, страховий ризик, страховий інтерес, максимальна сумлінність, франшиза, відшкодування в межах завданих збитків, суброгація, контрибуція, диверсифікація).

Програма тренінгу насичена практичними завданнями для роботи в малих групах та опитуваннями за допомогою електронної системи клікерів. Завдяки практичним вправам майбутні судді закріпили свої теоретичні знання та отримали необхідні навички та інструменти для правильного вирішення справ, що виникають із договорів страхування.