Національна школа суддів України

Створення авторитету та довіри до судової влади

15 грудня 2016 року проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок узяв участь у роботі круглого столу “Судова реформа: авторитет та довіра до судової влади”, який організовано в рамках партнерства Верховного Суду України з громадською організацією “Відкрита Україна” (проект “Відкритий Суд”).

У ході круглого столу були презентовані результати всеукраїнського опитування громадян, проведеного громадською організацією “Відкрита Україна” (проект “Відкритий Суд”), з метою визначення рівня довіри до суду як інституції; фахова дискусія з метою визначення чинників і передумов, які впливають на утвердження авторитету та довіри до судової гілки влади, надання оцінки окремим аспектам судової реформи, яка впроваджується в Україні в контексті стратегічної мети забезпечення правосуддя.

Керівник проекту “Відкритий Суд” Станіслав Батрин зазначив, що результати секторального опитування щодо визначення рівня довіри до суду як інституції з-поміж інших інститутів державної влади дають змогу зосередитися на об’єктивності оцінок реформ, що здійснюються в Україні.

У ході круглого столу присутнім були продемонстровані результати опитування громадян щодо оцінювання рівня довіри до суду як інституції, яке проходило у рамках проекту “Відкритий Суд” упродовж трьох місяців у 90 пунктах анкетування у різних регіонах України.

За результатами проведеного дослідження довіру до суду як інституції висловили 37 % осіб, які пройшли опитування. З-поміж інших органів державної влади, таких як Верховна Рада України, Президент України, прокуратура, Кабінет Міністрів України, за рівнем недовіри суди посіли п’яту сходинку.

З результатами опитування можна ознайомитись за посиланням: http://open-court.org/importants/13095/.

Презентовані результати свідчать про потреби в підвищенні кваліфікаційного рівня суддів і мають бути враховані в ході планування підготовки суддів у Національній школі суддів України на 2017 рік.

Під час професійної дискусії учасники круглого столу визначили передумови та чинники, які впливають на утвердження авторитету та довіри до судової влади у суспільстві, а також надали оцінки окремим аспектам судової реформи, яка впроваджується в Україні, та проаналізували стан забезпечення права осіб на справедливий суд. Участь у заході взяли судді Верховного Суду України, голови вищих спеціалізованих судів, провідні фахівці в галузі права, науковці, представники громадських організацій, міжнародні та вітчизняні експерти.