Національна школа суддів України

Сучасні підходи до застосування спрощеного позовного провадження

4 листопада 2021 року Національна школа суддів України провела періодичне навчання суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації на онлайн–семінарі Процесуальні особливості спрощеного позовного провадження”.

Розпочав  роботу дистанційного семінару директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко, який відмітив, що тематика заняття викликала заінтересованість значної частини суддівської спільноти, оскільки його учасниками та учасницями є судді з 11 областей України.

Наталія Сакара, суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді ознайомила колег з аналізом помилок, які виникають при розгляді цивільних справ у порядку спрощеного провадження. Жваве обговорення викликали також питання формування єдності судової практики та дієвості механізму касаційних фільтрів.

Суддя Дмитро Парфьонов у своїй презентації розкрив питання стосовно категорії справ, які розглядаються в порядку спрощеного провадження та критеріїв віднесення справ до малозначних.

Актуальні питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження або перехід до позовного провадження, а також дії щодо належного повідомлення сторін і строків розгляду справи з колегами обговорив суддя Андрій Дудіков. Дискусію викликала презентація лекції судді Андрія Гулика щодо розгляду справ у порядку спрощеного провадження, як напряму оптимізації цивільного судочинства.

Про сучасний підхід до наукового розуміння та практичного застосування спрощеного провадження в цивільному судочинстві розповів Олексій Зуба, асистент кафедри цивільного, господарського та фінансового права Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Катерина Кармазіна, секретарка ради адвокатів Одеської області, залучила суддів до обговорення питань надання правничої допомоги, ефективних ресурсів щодо побудови судового захисту в цій категорії справ та поділилася досвідом організації присудової медіації.

У ході семінару судді обговорили також практичні питання, що виникають у повсякденній професійній діяльності суддів та судів, обмінялися думками щодо висвітлених питань.

Перед завершенням заняття проведено анкетне опитування суддів щодо якості та корисності проведення онлайнового семінару. Кожний суддя, який дистанційно брав участь у занятті, отримає Сертифікат Національної школи суддів України.