Національна школа суддів України

Сучасні технології підготовки зорієнтовані на підвищення рівня кваліфікації суддів

18–22 лютого 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів.

Проведення підготовки відкрили начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький та голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, який звернув увагу суддів на актуальність тем програми підготовки та тренінгів, які передбачають обговорення проблем сучасного виборчого процесу в Україні.

Іван Балаклицький розповів про сучасні технології підготовки в Національній школі суддів України, які зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів.

У межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів окружних адміністративних судів передбачено проведення тренінгів “Вибори Президента України 2019: окремі аспекти судового врегулювання спорів, пов’язаних з виборами” (модератори – судді Світлана Головчук та Любов Гончар)  та “Особливості провадження щодо охорони довкілля” (модератор – суддя у відставці Олександр Терлецький).

Під час тижневої підготовки передбачено спілкування суддів з досвідченими висококваліфікованими суддями та викладачами, які володіють знаннями, досвідом і навичками викладацької діяльності, умінням застосовувати техніку ефективного навчання.

Суддя Конституційного Суду України у відставці Олександр Пасенюк зосередить увагу суддів на принципах адміністративного судочинства як гарантії захисту прав людини та ознайомить з практикою Європейського суду щодо застосування судами принципів адміністративного судочинства.

Суддя у відставці Олександр Ситников у процесі занять детально зупиниться на особливостях розгляду та вирішення адміністративних справ за зверненнями громадян до суб’єкта владних повноважень у зв’язку з порушенням вимог Закону України “Про звернення громадян”, “Про доступ до публічної інформації”. Він надасть практичні рекомендації щодо написання судових рішень в адміністративних справах.

Суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Тетяна Стрелець обговорить із суддями новели процесуального законодавства в адміністративному судочинстві.

Головний науковий співробітник відділу науково–методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Наталія Ахтирська розгляне із суддями важливі питання щодо антикорупційного законодавства, запобігання та виявлення корупційних правопорушень, обговорить особливості декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру.

Високий професійний рівень викладачів, за допомогою якого в ході підготовки будуть обговорені актуальні питання, виконання індивідуальних практичних завдань, робота в малих групах сприятимуть ефективному застосуванню норм законодавства в ході прийняття суддями окружних адміністративних судів рішень.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб–сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.