Національна школа суддів України

Сучасні тенденції розвитку української правової системи

25–29 січня 2021 року Національна школа суддів України проводить онлайн підготовку суддів місцевих загальних судів. 

Навчальний захід розпочав начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зосередив увагу суддівської аудиторії на сучасних технологіях навчання в Національній школі суддів України, ознайомив із програмою заходу та зазначив, що в ході підготовки судді зможуть за посиланням на вебсайті Національної школи суддів України пройти апробацію тренінгу “Психологічні особливості спілкування з учасниками судового процесу, які мають досвід психотравмуючого впливу” (модератор – начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат психологічних наук Ганна Савченко).

Програмою підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів передбачено вивчення та обговорення кращих практик національного законодавства, обмін досвідом щодо здійснення компетентного судочинства.  

У ході підготовки суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді Валентина Сімоненко приділить увагу висвітленню особливостей відповідальності за порушення грошового зобов’язання.

Суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук зосередить увагу на обговоренні питання щодо підготовчого провадження та його ролі в забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи, а також розкриє проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції.

Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Олена Умнова ознайомить з особливостями визначення способів захисту права власності в цивільному судочинстві та розгляне питання щодо доказів і доказування в цивільному процесі.

Суддя Апеляційного суду Київської області у відставці Михайло Поліщук обговорить із суддями особливості вирішення окремих категорій житлових спорів та ознайомить із судовою практикою.

Суддя Жовтневого районного суду міста Дніпра Максим Ходаківський запропонує до розгляду судову практику щодо нечесної підприємницької діяльності при розгляді справ про захист прав споживачів.

Суддя Шевченківського суду міста Запоріжжя Лілія Карабак висвітлить актуальні питання застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ, наведе низку прикладів судової практики.

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Лариса  Радуцька залучить суддів до обговорення особливостей провадження щодо кримінальних проступків. 

Суддя Дарницького районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Петро Заруба та суддя Київського районного суду міста Харкова, кандидат юридичних наук Світлана Муратова стимулюватимуть активність суддів під час розгляду питання щодо порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (стаття 286 КК) і особливості кваліфікації та сукупність злочинів. Окрім того, Світлана Муратова розповість про особливості звільнення від покарання та його відбування.

Викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська ознайомить із судовою практикою застосування законодавства у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків. Зацікавить суддів важливе питання щодо антикорупційного законодавства, практики його застосування та відповідальності за вчинення корупційного правопорушення. 

Повний текст програми підготовки розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.