Національна школа суддів України

Сучасні тенденції у вирішенні адміністративних спорів

12–16 лютого 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів.

Вітальними словами підготовку відкрили начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький та Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Михайло Смокович. Іван Балаклицький розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації суддів, та зазначив, що, враховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінг “Докази і доказування в адміністративному судочинстві” з наступним оцінюванням суддів та апробація тренінгу “Розгляд податкових спорів судами адміністративної юстиції”.         

Підготовку розпочав Михайло Смокович з обговорення проблемних питань щодо застосування Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням новел законодавства. Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ірина Желтобрюх залучить суддів до розгляду особливостей апеляційного провадження та детально зупиниться на розгляді підстав і порядку провадження за нововиявленими обставинами. Заступник начальника (директора) тестологічного центру Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Михайло Цуркан зосередить увагу суддів на застосуванні загальних положень оновленого Кодексу адміністративного судочинства України. Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктор юридичних наук Володимир Бевзенко обговорить критерії визначення адміністративної юрисдикціі та проблеми організації адміністративного судочинства. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко під час інтерактивної лекції приділить увагу важливому питанню щодо застосування Конвенції з прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві. Суддя Вищого адміністративного суду України, кандидат юридичних наук Любов Гончар розповість про особливості застосування оновленого Кодексу адміністративного судочинства України. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська обговорить із суддями актуальні питання щодо запобігання та виявлення корупційних правопорушень, моніторингу способу життя та правила декларування майна, доходів, витрат. Викладач надасть практичні рекомендації з питань запобігання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.