Національна школа суддів України

Сучасні тенденції у вирішенні проблемних питань застосування законодавства

3–7 лютого 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зазначив, що діяльність  Національної школи  суддів України спрямовано на модернізацію підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини. Іван Балаклицький наголосив, що враховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Врегулювання спорів за участю судді в цивільному судочинстві” (модератор – начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова)  та “Мова судово-процесуальної сфери” (модератор – головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш).

У ході підготовки судді обговорять низку актуальних тем для судової влади в умовах сьогодення. Викладачами запрошено провідних правників України, які зосередять увагу суддів на корисних для професійного зростання правових аспектах та забезпечать зворотний зв’язок під час інтерактивних лекцій.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук зосередить свій виступ на проблемних питаннях судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції та залучить суддів до обговорення підготовчого провадження та його ролі в забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи.

Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Олена Умнова розкриє питання щодо захисту права власності в цивільному судочинстві. Під час презентації наступної доповіді вона скерує суддів до розгляду  проблемних аспектів щодо доказів і доказування в цивільному процесі.

Суддя Шевченківського районного суду міста Запоріжжя Лілія Карабак обговорить актуальні питання застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ.

Суддя Ржищевського міського суду Київської області Андрій Потапенко розповість про застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів.

Суддя Апеляційного суду Київської області у відставці Михайло Поліщук ініціює розгляд суддями особливостей вирішення окремих категорій житлових спорів.

У ході виступу викладача Національної школи суддів України, доцента, кандидата юридичних наук Наталії Ахтирської судді отримають практичні рекомендації щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією.

Під час підготовки судді висловлять свою точку зору щодо питань обговорення, подискутують, виконають індивідуальні та практичні завдання, збагатять свій професійний досвід.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.