Національна школа суддів України

Сучасний стан і перспективи розвитку міжнародного гуманітарного права

3 вересня 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках курсу “Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні” розпочала проведення для суддів триденного семінару “Права людини та міжнародне гуманітарне право: сучасний стан та перспективи розвитку”.

Семінар відкрила виконувачка обов’язків начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська.

Участь у семінарі беруть експерти курсу Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні: завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Національного авіаційного університету, радник президента Товариства Червоного Хреста України з міжнародного гуманітарного права Тимур Короткий, доцентка кафедри права Університету Копенгагена (Данія) Ірина Марчук, адвокати Сергій Заєць і Максим Тимочка.

Експерти під час презентацій розкриють важливі питання щодо сутності та системи міжнародного гуманітарного права (МГП), обговорили принципи МГП, акцентували увагу суддів на основні категорії (кваліфікація конфлікту та її значення в МГП, учасники, джерела), проаналізували особливості механізму імплементації норм МГП у законодавство України. Підставою для дискусій у суддів стало питання розслідування міжнародних злочинів на національному рівні: актуальність практичного застосування міжнародного права національними юристами. Експерти приділили увагу обговоренню питання стосовно призначення покарання за воєнні злочини в міжнародному та національному праві.