Національна школа суддів України

Суд і медіація: можливості та перспективи

23 червня 2018 року в місті Житомирі Національною школою суддів України спільно з громадською  спілкою “Українська академія медіації” проведено семінар для суддів місцевих та апеляційних судів Житомирської області на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”.

Вітальними промовами семінар розпочав начальний  територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській  області, заслужений юрист України Василь Морей, який зазначив,  що навчальний захід проводиться за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Нове правосуддя” та звернув увагу на те, що медіація є видом альтернативного врегулювання спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту.

Тренери-медіатори –  суддя Одеського апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Лариса Зуєва та суддя, заступник голови  Одеського  окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва ознайомили суддів з метою та навчальними цілями, з’ясували їх очікування. Елла Катаєва наголосила, що медіація в Україні як дієвий інститут врегулювання спорів поки що недостатньо розвинута. У процесі медіації більшого значення набувають не тільки знання законодавства та психології людей, а насамперед знання особливих закономірностей, механізмів та правил роботи медіатора. Тому перспектива полягає в розвитку нового бачення ролі судді, за допомогою якого проводиться процедура досудового врегулювання спорів в Україні.  У ході жвавого обговорення судді дійшли висновку, що впровадження в Україні інституту альтернативних способів вирішення спорів сприятиме поліпшенню доступу громадян до правосуддя та скороченню навантаження на суди, а тому допоможе скоротити строки розгляду справ та відсоток оскаржуваних рішень, зменшити судові витрати, поліпшити якість судових рішень та досягнути примирення між сторонами.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.