Національна школа суддів України

Суд і медіація: можливості та перспективи

16 листопада 2018 року в місті Черкасах Національною школою суддів України  спільно з громадською  спілкою “Українська академія медіації” проведено семінар для суддів місцевих та апеляційних судів Черкаської області на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”.  

Вітальними словами семінар відкрили заступник голови Апеляційного суду Черкаської області Володимир Бородійчук та тренери-медіатори – суддя Вінницького окружного адміністративного суду Віталій Дончик і  адвокат, кандидат юридичних наук Катерина Кармазіна.

Тренери-медіатори ознайомили суддів-учасників з метою і навчальними цілями семінару, розповіли про позасудову процедуру медіації та інші примирні процедури, передбачені новим процесуальним законодавством України.

Під час семінару було всебічно висвітлено відмінності між медіацією та процедурою врегулювання спору за участі судді, а також критерії, які можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіації. Учасники заходу мали можливість сформували навики медіатора, необхідні в діяльності професійного судді. Корисним для професійного зростання була дискусія про переваги та  складнощі  впровадження  медіації  та інших примирних процедур в Україні.

Виконуючи практичні завдання під час роботи в малих групах, у ході опрацювання рольових ігор судді навчались правильно пропонувати та мотивувати учасників процесу до участі в медіації.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.