Національна школа суддів України

Суд і медіація: проблеми впровадження

26 жовтня 2018 року в місті Кропивницькому регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з громадською спілкою “Українська академія медіації” та Кропивницьким апеляційним судом за підтримки програми “Нове правосуддя” USAID проведено семінар для суддів місцевих та апеляційних судів на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”.

Головний спеціаліст регіонального відділення Ніна Свічкар ознайомила суддів із регламентом заходу, представила викладачів та подякувала керівництву Кропивницького апеляційного суду за допомогу в організації та проведенні такого актуального і необхідного заходу.

В. о. голови Кропивницького апеляційного суду Олександр Дуковський висловив сподівання, що отримані знання та навички медіатора стануть корисними в професійній діяльності судді.

Для проведення семінару запрошено медіаторів, кандидатів юридичних наук –  суддю Одеського апеляційного адміністративного суду Ларису Зуєву та суддю, заступника голови Одеського окружного адміністративного суду Еллу Катаєву.

Семінар проведено із застосуванням інтерактивних методів навчання: міні-лекції із використанням презентацій Power Point, демонстрацією відеороликів, виконанням практичних завдань у малих групах, проведенням рольової гри та обговоренням ситуативних завдань.

Семінар розпочався знайомством з учасниками та з’ясуванням їх очікувань від участі в заході. Лариса Зуєва зосередила увагу на істотних відмінностях медіації від процедури врегулювання спору за участі судді, провела загальний огляд позасудової процедури медіації та інших примирних процедур, передбачених новим процесуальним законодавством України.

Також викладач розповіла про методи презентації медіації учасникам судового процесу та їх мотивування до участі в медіації.

У ході семінару медіатори провели з учасниками обговорення критеріїв, що можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіації. Для кращого засвоєння матеріалу суддям було запропоновано виконання практичного завдання у формі рольової гри, презентація результатів якого викликали жваве обговорення. Активну участь у виконанні завдання та його презентації брали медіатори Лариса Зуєва і Елла Катаєва.

Після перегляду відеоматеріалів суддями-викладачами було проведено модеровану дискусію. Учасники активно обговорювали проблемні питання та можливість застосування медіації, а також отримали змістовні відповіді на всі свої запитання.

Після завершення семінару учасники пройшли анкетування щодо якості проведення заходу.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.