Національна школа суддів України

Суд і суспільство: взаємодія, інформування, спілкування та перебування у вирі подій

Саме цьому навчалися 11 та 12 січня 2016 року 26 прес–секретарів місцевих та апеляційних судів у Харківському регіональному відділенні. Два дні семінару були присвячені зміні орієнтирів, внутрішніх переконань та уявлень,  отриманню нового досвіду.

Сертифікований тренер із комунікації – Ольга Какауліна, головний спеціаліст Прес–центру судової влади, у перший день підготовки  надавала слухачам теоретичні знання та допомагала виробити практичні навички як  внутрішньої,  так і зовнішньої комунікації. Саме завдячуючи високому професіоналізму Ольги Какауліної, учасники семінару мали можливість оволодіти знаннями та вміннями, необхідними для роботи   прес–секретаря суду, навичками роботи із засобами масової інформації, координації взаємодії з журналістською спільнотою, організації роботи під час судового розгляду справ, які мають значний суспільний інтерес. Під час виконання практичних вправ, запропонованих тренером, учасники відчули себе в ситуації раптового інтерв’ю, усвідомили напрямки роботи і подальшого самовдосконалення.

Детальний аналіз постановочних інтерв’ю та практичні поради учасникам семінару надала  Анастасія Горецька – психолог, експерт Харківського науково–дослідного інституту судових експертиз
ім M. С. Бокаріуса, кандидат психологічних наук. З точки зору психології було надано поведінкові характеристики учасників комунікативного процесу, донесено до слухачів способи удосконалення навичок спілкування та взаємодії з журналістами.

Про погляд на судову владу та суд із боку громадянського суспільства розповів доцент кафедри теорії держави та права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, відомий громадський діяч Віктор Смородинський.

Прес-секретарі мали можливість спробувати себе в ролі представників громадської організації та громадського об’єднання, поглянути на роботу суду з боку  активних членів суспільства та громадськості. Учасники семінару розробили та запропонували напрямки діяльності громадської організації для вирішення проблемного питання в судовій системі. Максим Корнієнко – представник координаційної ради  Всеукраїнської громадської організації “Правозахисник”, заступник голови громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації розглянув зі слухачами напрямок адвокації ініціатив громадських об’єднань.

Цей семінар виявив надзвичайну актуальність і необхідність організації таких заходів. Судова система сьогодні потребує висококваліфікованих працівників із зв’язків зі ЗМІ та громадськістю. Висвітлювати щоденну самовіддану працю кожного судді та працівника суду, оприлюднювати результати розгляду судових справ, співпрацювати з громадськістю – це лише ті початкові завдання, які стоять щодня перед прес–секретарями судів.  Ці завдання потребують спеціальних знань, практичних умінь і навичок. Слухачі  проведеного семінару високо оцінили організацію, його теоретичне та практичне наповнення.

Ярослав Вітко, який у Фрунзенському районному суді міста Харкова другий рік виконує обов’язки спеціаліста із забезпечення зв’язків зі ЗМІ, після семінару поділився своїми враженнями. Він зазначив, що  на певному етапі виконання вказаних обов’язків зіткнувся з певними труднощами, які були пов’язані з відсутністю теоретичних знань і практичних навичок.

Тому підготовка, яку отримав у дні семінару, має неоціненне значення для виконання обов’язків прес–секретаря:

“Працівники регіонального відділення та викладачі дуже серйозно підійшли до підготовки вказаного курсу. Було дотримано ідеального балансу надання теоретичної інформації та проведення практичних завдань і тренінгів. Такі вправи дали можливість кожному зі слухачів подивитися на себе з боку та виділити помилки, які властиві саме йому.

Оскільки більшість прес–секретарів за професією є юристами та ніколи не  проходили підготовки щодо зв’язків зі ЗМІ, такі заняття приносять практичну користь.           

Викладачі при поданні матеріалу до слухачів ураховують не лише зовнішню сторону певних  питань, а й пояснюють мотивацію та поведінку всіх учасників публічних відносин і у психологічному аспекті.

Також такого роду підготовка дозволяє по–іншому ставитися до сфери мас–медіа як такої. З особистого досвіду знаю, що відношення  працівників судової системи до журналістів важко назвати доброзичливим. І лише роз’яснення працівникам суду думки, що кожен просто виконує свою роботу та ніхто один одному не ворог, зможе кардинально змінити ситуацію в суспільстві в цілому та насамперед у свідомості людей для терпимості та доброзичливості однин до одного.

Такого роду підготовка, на мою думку, є невід’ємною частиною реформування судової системи, її більш прозорого функціонування та взаємодії між державними органами та громадянами. Практичні навички, отримані в процесі підготовки, допоможуть прес–секретарям більш ефективно виконувати покладені на них обов’язки та донести до свідомості колег необхідність бути відкритими у процесі виконання своїх професійних обов’язків”.

Євгенія Бондаренко, зазначила, що дуже приємно, коли спеціалісти з таким досвідом роботи в судовій системі, спеціалісти такого рівня, як Валентина Коржик, діляться своїм досвідом:  

“У ході тренінгу слухачів було зорієнтовано на ефективність комунікацій, що є початковою складовою діяльності професії та дуже важливим інструментом роботи представників прес–служб місцевих та апеляційних судів. 

Слухачів навчили встановленню контакту під час спілкування та поводженню у випадках розгляду в суді резонансних справ.

Заняття проходили в дуже теплій атмосфері, практичні завдання були проведені на такому високому рівні, що жвавість тренінгу та обговорення  питань семінару не залишали слухачам хвилин на згадки про перерву в регламенті програми.   

Дуже приємно, що головні спеціалісти Прес–центру судової влади Ольга Какауліна, Наталія Оленченко та суддя Харківського окружного адміністративного суду, викладач Людмила Волкова провели зайняття в креативному режимі. Допомога таких фахівців, безумовно, надає слухачам не тільки впевненості у правильному обранні цієї цікавої професії, а ще й упевненості в практичних навичках, здобутих у ході підготовки.  

Такий тренінг надасть слухачам упевненості у професійній діяльності, оскільки посада прес–секретаря в органах судової влади України є прогресивним новим етапом розвитку та має за мету донести нашому суспільству, громадським об’єднанням та організаціям, спілкам, ЗМІ   об’єктивність  висвітлення діяльності судових органів в Україні задля  забезпечення максимально прозорого доступу до інформації про діяльність судів, підтримки відносин між судами та громадськістю, а також для зміцнення авторитету та підвищення іміджу судової влади нашої Держави. 

Усі учасники тренінгу залишилися дуже задоволені проведеною підготовкою, хоча й трішки засумували, що час занять минув і слід залишати семінар. 

Дуже велика подяка організаторам цього тренінгу та побажання в подальшому отримати ще й досвід в підготовці аудіовізуальних презентацій із використанням комп’ютерних технологій, періодичних видань щодо діяльності суду;  матеріалів, спрямованих на спростування публікацій, в яких висвітлено недостовірну інформацію, забезпечує оперативне реагування на запити та критичні публікації, повідомлення;  у підготовці проектів текстів статей для розміщення їх у національних, регіональних та місцевих друкованих ЗМІ; у координуванні проведення інтерв’ю із суддями та працівниками апарату суду з питань діяльності суду, організаційного забезпечення судочинства”. 

Оскільки саме від рівня підготовки прес–секретарів судів також залежить імідж судової влади в інформаційному просторі України, лише повністю мобілізувавшись, спрямувавши всі зусилля на підняття авторитету судової влади, щоденною кропіткою працею можна відновити довіру суспільства до суду. Тому доцільно продовжити  практику організації та проведення таких практичних семінарів.