Національна школа суддів України

Суд присяжних у кримінальних справах: сутність, переваги, виклики та зміни

10 грудня 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (далі – КМЄС) провела в режимі відеоконференції третій, заключний, із серії вебінарів “Суд присяжних у кримінальних справах: переваги та реформи”.

Вебінар відкрили ректор Микола Оніщук та голова компоненту з верховенства права Консультативної місії Європейського Союзу, суддя Пітер Стафверфілд, які вкотре підкреслили актуальність та важливість тематики усіх трьох занять, оскільки вони надали можливість українським суддям дізнатися про досвід європейських колег та отримати практичні знання щодо роботи судової системи різних країн, а також сучасних підходів удосконалення процесу судочинства.

Спікерами заключного вебінару було запрошено суддю Вищого суду і голову комісії омбудсмена національної поліції Ірландії (Гарда Шихана) Мері Елен Ринг та віце-президента Вищого регіонального суду Кельна (Німеччина) Крістіана Шміц-Юстена, які докладно та цікаво презентували практичний досвід роботи суду присяжних у кримінальних справах в Ірландії, інших країнах Європи та розгляді справ у судах Німеччини за участі засідателів (шеффенів). Глибокий екскурс в історію різних країн, що стосувався зародження та розвитку практики залучення “народу” до вирішення суперечок, був важливим аспектом для розуміння природи участі присяжних чи засідателів до судових розглядів.

Тематика вебінару викликала у суддів чималу зацікавленість, про що свідчить велика кількість запитань до основних спікерів та коментарів до їх презентацій.