Національна школа суддів України

Судді адміністративних судів обговорюють актуальні питання щодо практики заборони мирних зібрань

18 жовтня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з  Вищим адміністративним судом України проводить семінар для суддів адміністративних судів на тему: “Заборона мирних зібрань”.

Вітальною промовою семінар відкрили проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, заступник Голови Вищого адміністративного суду України, секретар Пленуму Вищого адміністративного суду України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Михайло Смокович, начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Гашицький.

Розпочав семінар голова Всеукраїнської громадської організації “Інститут “Республіка”, народний депутат України другого скликання Володимир Чемерис з огляду актуальної проблеми щодо реалізації права на мирні зібрання в Україні. Під час виступу Володимир Чемерис презентував посібник “Свобода мирних зібрань в Україні”, у якому зібрано багато нормативно-правових актів, міжнародних документів, рішень Європейського суду з прав людини у сфері свободи зібрань, а також статистична та аналітична інформація, яка характеризує загальний стан свободи зібрань в Україні. Змістовний матеріал посібника судді буде використано у правозахисній сфері. Експерт із питань свободи мирних зібрань Українського незалежного центру політичних досліджень Дар’я Пістряк ознайомила суддів із захистом права на реалізацію свободи мирних зібрань. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська звернула увагу суддів на Європейські стандарти мирних зібрань та судову практику в Україні. Під час виступу Наталії Ахтирської судді з’ясували низку важливих питань  щодо особливості подання електронної декларації  особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України  “Про запобігання корупції”. Суддя Київського апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Олена Губська розкрила важливу та доцільну тему щодо розгляду справ про обмеження права на мирні зібрання в Київському апеляційному адміністративному суді та ознайомила з практикою суду касаційної інстанції. Інформативним та цікавим був виступ судді Київського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Оксани Виноградової про узагальнення судової практики розгляду справ за адміністративними позовами суб’єктів владних повноважень щодо обмеження в реалізації права на мирні зібрання.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.