Національна школа суддів України

Судді адміністративних судів вивчають питання щодо застосування Конвенції з прав людини

14–15 травня 2015 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить періодичне навчання суддів адміністративних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”.

У семінарі беруть участь 35 суддів адміністративних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами семінар відкрили національний менеджер проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька та головний спеціаліст Дніпропетровського регіонального відділення Ніна Свічкар.

Для проведення семінару запрошено національного менеджера проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталію Ступницьку, тренерів, експертів проекту Ірину 

Кушнір та Маркіяна Бема, суддю Вищого адміністративного суду України Тетяну Стрелець та суддю Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергія Уханенка.

Під час семінару судді розглянуть умови обмеження прав людини і основоположних свобод (законність, необхідність у демократичному суспільстві, дотримання балансу інтересів) та питання захисту права власності: розгляд справ щодо оскарження рішень контролюючих та податкових органів.

Значну частину занять буде присвячено вивченню питання щодо  свободи мирних зібрань та особливостей обмежень прав, передбачених статтями 10, 11 Конвенції, в аспекті боротьби з терроризмом.

Окрім того, судді ознайомляться з позитивною та негативною практиками використання рішень Європейського Суду з прав людини національними судами.

Після закінчення семінару кожному судді, який брав у ньому участь, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення періодичного навчання забезпечено 

Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник) спільно з Верховним Судом України, Вищим адміністративним судом України за підтримки Координатора проектів організації безпеки та співробітництва в Європі в Україні.