Національна школа суддів України

Судді апеляційних адміністративних судів обговорюють проблемні питання адміністративного судочинства

17–21 жовтня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів апеляційних адміністративних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрили проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України Анатолій Костенко та заступник Голови Вищого адміністративного суду України, секретар Пленуму Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович. Анатолій Костенко зазначив, що враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” з наступним оцінюванням суддів та семінар на тему: “Заборона мирних зібрань”. Михайло Смокович акцентував увагу на важливості проходження підготовки для підтримання кваліфікації оскільки однією з вимог сьогодення є компетентність, обізнаність та висока кваліфікація суддів.

В проведенні підготовки візьмуть участь судді Верховного Суду України, судді Вищого адміністративного суду України, авторитетні науковці та правники.  

Розпочалась підготовка з виступу судді Верховного Суду України у відставці Віктора Маринченка стосовно обов’язковості судових рішень Верховного Суду України, застосування правових висновків Верховного Суду України та проблемних питань розгляду судами податкових спорів у світлі правових позицій Верховного Суду України. Суддя Вищого адміністративного суду України Катерина Леонтович зосередила увагу суддів на окремих аспектах застосування у судовій практиці адміністративних судів норм Митного кодексу України та правових висновках Верховного Суду України у справах, пов’язаних із застосуванням митного законодавства. Начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України Олександр Гашицький, радник з правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Дмитро Плечко та адвокат з юридичної допомоги біженцям та Проекту шукачів притулку Дмитро Богдан розкрили актуальні питання, які виникають під час розгляду спорів щодо статусу біженця.

Актуальними та доцільними будуть лекції в наступні дні підготовки. Суддя Вищого адміністративного суду України Ігор Олендер обговорить проблемні питання, які виникають під час розгляду апеляційними судами справ у зв’язку із застосуванням положень Податкового кодексу України. Суддя Вищого адміністративного суду України Юрій Черпак висвітлить актуальні аспекти щодо особливостей розгляду справ за позовами до органів Національної поліції щодо правильності проведення атестації та звільнення з роботи. Важливим буде виступ судді Вищого адміністративного суду України Тетяни Стрелець відносно застосування ЄКПЛ та практики ЄСПЛ при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві.

Високий професійний рівень викладачів, обговорені під час лекції проблемні питання, виконані індивідуальні та практичні завдання, робота в малих групах, обмін досвідом сприятимуть більш ефективному застосуванню норм законодавства при прийнятті суддями рішень.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.