Національна школа суддів України

Судді апеляційних господарських судів опрацьовують проблемні питання господарського судочинства

18–22 квітня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів апеляційних господарських судів.

Вітальною промовою підготовку відкрили проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко та заступник Голови Вищого господарського суду України, заслужений юрист України Геннадій Кравчук. Анатолій Костенко зазначив, що судді під час підготовки розглянуть нагальні питання судової системи та познайомив суддів з деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки та наголосив, що враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Дисциплінарна відповідальність судді ” з наступним оцінюванням суддів.

В проведенні підготовки приймуть участь ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук, судді Верховного Суду України, Вищого господарського суду України, відомі фахівці з інших галузей права для ефективного проведення занять та тренінгу.

У перший день підготовки суддя - секретар другої судової палати Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Дроботова обговорила з суддями практику розгляду господарськими судами спорів, що виникають із земельних правовідносин та проблемні питання розмежування компетенції господарських, адміністративних та загальних судів. Позитивним була під час спілкування наявність зворотнього зв’язку та можливість суддям обмінятись досвідом. Суддя Вищого господарського суду України Інна Алєєва зосередила увагу суддів на особливостях застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя.

Актуальними та доцільними будуть лекції в наступні дні підготовки. Ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук акцентує увагу суддів на сучасному стані судової реформи, перспективах та устремліннях. У виступі Микола Оніщук розгляне проблеми і напрями реформування судової системи України та важливість утвердження конституційних засад судочинства. Вагомим з огляду на підвищення професійної кваліфікації суддів буде виступ судді Верховного Суду України, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Олександра Потильчака щодо практики розгляду апеляційними судами спорів, що виникають з  корпоративних правовідносин. Високий професійний рівень викладачів, обговорення під час лекції, проведені практичні заняття сприятимуть більш ефективному застосуванню норм законодавства при прийнятті суддями рішень.

 Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.