Національна школа суддів України

Судді апеляційних судів обговорюють проблемні питання кримінального судочинства

31 жовтня 4 листопада 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів.

Відкриваючи підготовку, проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці Анатолій Костенко ознайомив суддів із проблемними питаннями кримінального судочинства, які буде обговорено з досвідченими суддями-викладачами та авторитетними науковцями. Анатолій Костенко зазначив, що, враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Суддівська етика. Доброчесність судді” та “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” з наступним оцінюванням суддів.

Для проведення підготовки запрошено суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,  апеляційного суду, визначних науковців, відомого експерта та юриста-кримінолога.

У перший день підготовки проведено тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність”. Тему тренінгу було розкрито за модулями: “Природа суддівської етики. Принципи суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства”, “Поведінка судді під час здійснення правосуддя” та “Принципи і стандарти етичної поведінки в позасудовій діяльності судді”. Під час тренінгу учасники обирали варіант поведінки, який дозволить судді проявляти незалежність, компетентність, неупередженість, уміння взаємодіяти із засобами масової інформації, розуміти суть обмежень, які накладаються на суддів відповідно до Кодексу суддівської етики щодо позасудової діяльності.

Наступні дні підготовки також будуть змістовними. Важливим, з огляду на практичну актуальність, буде виступ судді, заступника Голови  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслава Кравченка щодо проблемних питань обрання та продовження судами запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Суддя, секретар судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з  розгляду цивільних і кримінальних справ Валентина Щепоткіна обговорить із суддями особливості кримінального провадження в суді апеляційної інстанції. Виступ заступника начальника відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України, судді Апеляційного суду Івано-Франківської області Надії Стефанів насичений практичними рекомендаціями стосовно опрацювання особливостей розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх. Також викладач ознайомить із особливостями апеляційного перегляду кримінальних проваджень щодо військових злочинів. Завідувач кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор, кандидат юридичних наук Петро Андрушко зверне увагу суддів на особливості кваліфікації злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.