Національна школа суддів України

Судді апеляційних судів обговорюють проблемні питання судочинства

22–26 травня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко. Проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, які зорієнтовано на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Анатолій Костенко зазначив, що враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Суддівська етика. Доброчесність” та “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” з наступним оцінюванням суддів.

Розпочалась підготовка з виступу начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), судді Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста України, кандидата юридичних наук Ольги Шаповалової, яка ознайомила суддів зі змістовним наповненням тренінгу на тему: “Суддівська етика. Доброчесність судді”. Питання щодо природи суддівської етики та її принципів відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства запропонувала для обговорення суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова. Про професійну поведінку судді під час здійснення правосуддя розповіла Ольга Шаповалова. Із принципами і стандартами етичної поведінки в позасудовій діяльності судді ознайомив викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких. Опрацьовуючи питання, судді розглянули суть обмежень, які накладаються на них відповідно до Кодексу суддівської етики щодо позасудової діяльності, та обрали варіант поведінки, який дозволить судді проявляти незалежність, компетентність, неупередженість, уміння взаємодіяти із засобами масової інформації, розуміти суть обмежень, які накладаються на суддів відповідно до Кодексу суддівської етики щодо позасудової діяльності.

У наступні дні підготовки передбачено спілкування суддів-слухачів із досвідченими колегами та авторитетними науковцями. Олександр Коротких ознайомить суддів із практикою Верховного Суду України з питань перегляду кримінальних справ із підстав неоднакового застосування норм кримінального процесуального права, що зумовило ухвалення різних за змістом судових рішень. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук під час розгляду особливостей кримінального провадження в суді апеляційної інстанції детально зупиниться на правилах апеляційного розгляду та дотриманні засад гласності й відкритості у ході розгляду кримінального провадження судом апеляційної інстанції. Актуальним буде виступ Наталії Марчук щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді апеляційної інстанції. Важливу тему щодо кримінологічних аспектів злочинів проти основ національної безпеки України розкриє юрист-кримінолог, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр. Начальник відділу забезпечення діяльності заступника Голови та секретаря судової палати Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Тетяна Слуцька висвітлить особливості розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх. Завідувач кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор, кандидат юридичних наук Петро Андрушко обговорить із суддями особливості кваліфікації злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг. Професор кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, адвокат, доктор юридичних наук Олександра Яновська зосередить увагу суддів на проблемних аспектах забезпечення підозрюваному, обвинуваченому права на захист. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська запропонує для обговорення тему щодо міжнародного співробітництва під час кримінального провадження та міжнародної правової допомоги при проведенні процесуальних дій.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.