Національна школа суддів України

Судді місцевих господарських судів обговорюють проблемні питання господарського судочинства

3–5 жовтня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів.

Вітальною промовою підготовку відкрили проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, Наталія Шукліна та Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов.

Для проведення підготовки запрошено суддів Верховного Суду України, Вищого господарського суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, відомих фахівців з інших галузей права для ефективного проведення занять та тренінгів.

У перший день підготовки проведено тренінг на тему: “Суддівська етика та доброчесність судді” за участі модератора - заступника начальника відділу забезпечення діяльності ректорату-радника, судді Верховного Суду України у відставці,  Ольги Шаповалової. Під час тренінгу використовувались  різноманітні інтерактивні методики, зокрема міні-лекції з презентаціями, виконання індивідуальних та практичних завдань в малих групах, обговорення ситуативних завдань.

Під час підготовки суддів місцевих господарських судів Програмою передбачено обговорення низки проблемних питань. Актуальним буде виступ судді Вищого господарського суду України, секретаря судової палати, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Валерія Картере щодо судової практики вирішення господарськими судами спорів, що виникають з виконання кредитних договорів. Суддя Вищого господарського суду України, заслужений юрист України Тетяна Данилова обговорить з суддями особливості вирішення справ, пов’язаних з перевезенням вантажів залізничним транспортом. Суддя Вищого господарського суду України Інна Алєєва висвітлить практику застосування в роботі місцевих господарських судів постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів. З практикою застосування законодавства про банкрутство виступить суддя Вищого господарського суду України Володимир Погребняк. Суддя Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Борис Грек у виступі висвітлить особливості застосування Господарського кодексу України у зобов’язальних правовідносинах. Актуальною є тема щодо застосування в роботі місцевих господарських судів Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та протоколів до Конвенції: практики реалізації у сфері господарського судочинства крізь призму рішень Європейського суду з прав людини, з якою виступить суддя Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук Мальвіна Данилова. Під час занять судді отримають авторитетні та змістовні відповіді. 

Враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Суддівська етика та доброчесність судді” та “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” з наступним оцінюванням суддів.