Національна школа суддів України

Проблемні питання судочинства обговорюють судді місцевих господарських судів

7–11 листопада 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів.

Із вітальною промовою до суддів господарських судів звернулись проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор,  Наталія Шукліна та Голова Вищого господарського суду України, Богдан Львов.  

У ході підготовки   суддя Вищого господарського суду України, секретар другої судової палати,  Тетяна Дроботова обговорить із суддями важливі питання, що виникають під час підготовки справи до судового розгляду, та застосування основних приписів земельного законодавства при розгляді справ місцевими господарськими судами. Також зацікавить суддів господарських судів виступ Тетяни Дроботової  щодо окремих питань сплати судового збору. Суддя Верховного Суду України у відставці, Олександр Потильчак зверне увагу суддів на перегляд судових рішень у сфері господарського судочинства Верховним Судом України та на застосуванні судами правових висновків Верховного Суду України при розгляді господарських справ. Суддя Вищого господарського суду України Мальвіна Данилова розгляне проблемні питання застосування законодавства про захист економічної конкуренції. Викладач висвітлить значний обсяг практичної інформації щодо дослідження судами питань наявності (відсутності) в діях суб’єкта господарювання ознак зловживання монопольним становищем на ринку товарів.

Актуальним буде виступ судді Вищого господарського суду України, секретаря Пленуму Вищого господарського суду України Лариси Рогач щодо правового регулювання найму (оренди), лізингу та проблем правозастосування в судовій практиці. Суддя Вищого господарського суду України Інна Алєєва розгляне практично значущі питання щодо застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві та рішення Європейського суду з прав людини проти України. Головний спеціаліст – психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Ганна Савченко розповість про запобігання розвитку професійного вигорання.

Враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Управління часом у суддівській діяльності” та “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” з наступним оцінюванням суддів.

Під час змістовних та корисних, з огляду на практичне застосування, виступів викладачів під час вирішення практичних завдань, професійних дискусій, обговорень кожен суддя мав можливість висловити свою думку, обмінятись досвідом, порадами, обміркувати шляхи вирішення нагальних питань.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.