Національна школа суддів України

Судді місцевих господарських судів обговорюють проблемні питання застосування норм господарського законодавства

25 лютого – 1 березня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів.

Підготовку відкрили проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна та суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, секретар судової палати, кандидат юридичних наук,  заслужений юрист України Тетяна Дроботова.

Наталія Шукліна розповіла про сучасні технології підготовки в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів.

У межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих господарських судів передбачено проведення тренінгів “Врегулювання спорів за участі судді в господарському судочинстві” та “Вирішення спорів, що виникають із договорів страхування” (модератор тренінгів – суддя у відставці Олександр Потильчак).

Для проведення тижневої підготовки запрошено досвідчених висококваліфікованих суддів, викладачів та авторитетних науковців, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів місцевих господарських судів і накопиченню ними професійного досвіду.

Суддя Верховного Суду у Касаційному  господарському суді Тетяна Дроботова розкриє проблемні питання здійснення судового провадження під час розгляду справ  у суді першої інстанції (за приписами ГПК України в редакції 2017 року) та зосередить увагу слухачів на вирішенні господарськими судами спорів, що виникають із земельних правовідносин.

Суддя Верховного Суду у Великій Палаті Верховного Суду Лариса Рогач обговорить правові позиції Великої Палати Верховного Суду стосовно юрисдикції господарських судів з урахуванням нового Господарського процесуального кодексу України.

Доцільним для практичного впровадження буде виступ судді Верховного Суду у Касаційному  господарському суді Володимира Погребняка щодо практики застосування законодавства про банкрутство.

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Світлана Бакуліна висвітлить важливе питання щодо огляду практики Великої Палати Верховного Суду з розгляду адміністративних справ про оскарження рішень Вищої ради правосуддя стосовно притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Суддя Київського апеляційного господарського суду Борис Поляков під час інтерактивної лекції проаналізує та обговорить проблемні питання щодо практики застосування законодавства про банкрутство.

Суддя господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко детально розгляне важливі питання, що виникають під час підготовки справи до судового розгляду, та ознайомить із практикою вирішення господарським судом корпоративних спорів.

 Виступ Жанни Лук’яненко буде зосереджено на застосуванні Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві. 

Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України Наталія Ахтирська розгляне із суддями важливі питання щодо антикорупційного законодавства, запобігання та виявлення корупційних правопорушень, обговорення особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру.

У ході підготовки судді місцевих господарських судів у конструктивній атмосфері обміняються думками, виконають індивідуальні та практичні завдання, обговорять проблемні питання та шляхи їх вирішення.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.