Національна школа суддів України

Судді місцевих господарських судів, обраних на посаду судді безстроково обговорюють проблемні питання

29 лютого – 04 березня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів, обраних на посаду судді безстроково.

Вітальною промовою підготовку відкрили проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна та Голова Вищого господарського суду України, заслужений юрист України Богдан Львов.

Для проведення підготовки запрошено суддів Верховного Суду України, Вищого господарського суду України, відомих фахівців з інших галузей права для ефективного проведення занять, семінару та тренінгу.

У перший день підготовки суддя Вищого господарського суду України, заслужений юрист України Тетяна Данилова обговорила з суддями особливості вирішення справ, пов’язаних з перевезенням вантажів залізничним транспортом. З ґрунтовним аналізом правових позицій Верховного Суду України при розгляді спорів, що виникають з договорів поставки виступила суддя Вищого господарського суду України, заслужений юрист України Людмила Стратієнко. Суддя Вищого господарського суду України Ніна Ткаченко висвітлила практику застосування законодавства про банкрутство та опрацювала з суддями проблемні питання, що виникають при застосуванні відповідальності за неналежне виконання договорів поставки.  Актуальною була тема щодо застосування в роботі місцевих господарських судів постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів, з якою виступила суддя Вищого господарського суду України Інна Алєєва.

Доцільним з огляду на підвищення професійної кваліфікації суддів буде виступ судді Верховного Суду України, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Олександра Потильчака стосовно практики вирішення господарськими судами корпоративних спорів. Актуальна тема лекції Валерія Картере, судді  Вищого господарського суду України, заслуженого юриста України з опрацювання судової практики вирішення господарськими судами спорів, що виникають з виконання кредитних договорів передбачає дискусію. Під час занять судді отримають авторитетні та змістовні відповіді.

Програмою підготовки заплановано проведення семірнару з метою підвищення рівня кваліфікації на тему: “Корпоративні конфлікти: практика врегулювання та розгляду спорів”.

Враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Дисциплінарна відповідальність судді ” з наступним оцінюванням суддів.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.