Національна школа суддів України

Судді місцевих господарських судів відвідають судові засідання Дніпропетровського апеляційного господарського суду

29 вересня – 10 жовтня 2014 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів.

Для проходження підготовки прибуло 19 суддів місцевих господарських судів Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей, з них – 8 суддів, призначених на посаду судді вперше, та 11 суддів, обраних на посаду судді безстроково.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник.

Для проведення підготовки викладачами запрошені судді Дніпропетровського апеляційного господарського суду Алла Прокопенко, Ганна Дмитренко, Тетяна Верхогляд, Оксана Чус, Людмила Широбокова, Ігор Вечірко, Наталія Пархоменко, Михайло Дармін, Еліна Орєшкіна, Вадим Кузнецов, Любов Чимбар, Олена Березкіна, Ольга Виноградник, Ірина Сизько, Сергій Антонік, Володимир Крутовських, Олена Джихур, Антон Чередко, Надія Величко, Павло Павловський, Ігор Подобєд, Любов Чоха, Володимир Прудніков та Ірина Герасименко.

Під час підготовки значну увагу буде звернуто на особливості розгляду справ про банкрутство, судову практику Верховного Суду України з питань застосування законодавства про банкрутство та проблеми погашення вимог кредиторів у процесі розпорядження майном боржника в цих справах.

Особливу увагу в процесі підготовки цієї категорії суддів буде звернуто на судову практику розгляду скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби та проблемні питання, які виникають при застосуванні Закону України “Про виконавче провадження”, при розгляді скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби.

Також під час занять судді обговорять порядок обчислення процесуальних строків у господарському процесі; питання, що виникають у господарському процесі при продовженні строків вирішення спорів за заявами сторін; відновлення та продовження процесуальних строків.

Окрім того, будуть вивчені питання щодо розгляду спорів,

  • що виникають при виконанні кредитних договорів, інших спорів у сфері кредитних правовідносин, та проблеми, що виникають при їх вирішенні;
  • пов’язаних із договорами іпотеки та договорами поруки;
  • щодо права власності та проблеми, що виникають при їх вирішенні;
  • пов’язаних із відшкодуванням збитків, шкоди, компенсації, сплатою неустойки,
    3% річних та інфляційних нарахувань, та проблеми, що виникають при їх вирішенні.

У період проходження підготовки судді також відвідають судові засідання в Дніпропетровському апеляційному господарському суді, після яких буде проведено обговорення результатів розгляду справ апеляційною інстанцією.

Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечує Дніпропетровське регіональне відділення Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник).