Національна школа суддів України

Судді місцевих судів підвищують свій професійний рівень

13–17 березня  2017 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів.

Підготовку проведуть судді Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрій Колотило, Галина Станковська, Володимир Міцней, Ірина Литвинюк, Наталія Половінкіна та суддя Апеляційного суду Чернівецької області у відставці Степанида Підгорна.

Відповідно до стандартизованої  програми в межах  цієї підготовки буде проведено тренінги на теми: Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів цивільної спеціалізації” та “Докази і доказування у кримінальному судочинстві в суді першої інстанції ”

Основне завдання тренінгів виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання. Після завершення тренінгів буде проведено анкетне оцінювання суддів.

Підготовку було розпочато з тренінгу на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів цивільної спеціалізації”.

Відкрив тренінг директор Чернівецького регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук Анатолій Огородник.

Мета цього тренінгу сформувати та розвинути навички регулювання спірних відносин на основі національного законодавства з урахуванням Конвенції та практики Європейського суду з прав людини.

Тренінг проведуть суддя Городоцького районного суду Хмельницької області Сергій Шинкоренко,  судді Апеляційного суду Чернівецької області  Наталія Половінкіна та Валентина Чупікова та суддя Першотравневого районного суду м. Чернівців, кандидат юридичних наук Аліна Федіна.

Під час тренінгу судді  обговорять  проблемні  питання, що виникають у судовій практиці при застосуванні ст.1 Першого протоколу до Конвенції .

Цікавими для суддів  буде інформація та практична робота  щодо  визначення  норм матеріального права (національного законодавства), які регулюють відповідні правовідносини, співвідношення національного законодавства зі статтею 1 Першого протоколу  та практикою Європейського суду з прав людини.

Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес-опитуванню.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України.