Національна школа суддів України

Судді місцевих судів удосконалюють свій професійний рівень

6–10 лютого  2017 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів.

Для проходження підготовки прибули 15 суддів.

Для проведення підготовки запрошено суддів Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрія Колотила, Галину Станковську, Володимира Міцнея,  Ірину Литвинюк,  Наталію Половінкіну та суддю Апеляційного суду Чернівецької області у відставці Степаниду Підгорну.

Відповідно до стандартизованої  програми в межах  підготовки буде проведено тренінги на теми: Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики ЄСПЛ для суддів цивільної спеціалізації ” (6 лютого) та  “Докази і доказування у кримінальному судочинстві в суді першої інстанції ” (10 лютого) .  

Основне завдання тренінгів виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання. Після закінчення тренінгів буде проведено  оцінювання суддів – судді-тренери заповнять анкети оцінювання, з якими буде ознайомлено кожного суддю-слухача.

Підготовку було розпочато з тренінгу на тему: Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики ЄСПЛ для суддів цивільної спеціалізації.

Тренінг відкрив директор Чернівецького регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук Анатолій Огородник.

Мета цього заходу сформувати та розвинути навички регулювання спірних відносин на основі національного законодавства з урахуванням Конвенції та практики ЄСПЛ.

Для проведення тренінгу запрошено суддю Городоцького районного суду Хмельницької області Сергія Шинкоренка, суддів Апеляційного суду Чернівецької області  Наталію Половінкіну, Валентину Чупікову та суддю Першотравневого районного суду м. Чернівців, кандидата юридичних наук Аліну Федіну.

Під час тренінгу судді  обговорять  проблемні  питання, що виникають у судовій практиці під час застосування ст. 1 Першого протоколу до Конвенції.

Цікавими для суддів  буде інформація та практична робота  щодо  визначення  норми матеріального права (національного законодавства), що регулюють відповідні правовідносини, співвідношення національного законодавства зі ст. 1 Першого протоколу  та практикою Європейського суду.

Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес-опитуванню.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України  в розділі Підготовка.