Національна школа суддів України

Проблемні питання, які виникають при розгляді справ із кредитних правовідносин

20 – 24 листопада  2017 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів.

Підготовку суддів відкрив директор Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України, суддя у відставці,кандидат юридичних наук, заслужений юрист України – Анатолій Огородник.

Для проведення підготовки запрошені судді Апеляційного суду Чернівецької області: Онуфрій Колотило, Галина Станковська та Наталія Половінкіна, суддя Апеляційного суду Чернівецької області у відставці Валентина Чупікова , а також судді Першотравневого районного суду м.Чернівців  –  Євген Нестеренко та Аліна Федіна, кандидат юридичних наук.

Розпочалась підготовка з інтерактивної лекції судді Кам’янець – Подільського  міського  суду Хмельницької області, кандидата юридичних наук  Юрія Мантуляка, який розкрив проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції.

Відповідно до стандартизованої  програми, в межах  підготовки будуть проведені тренінги: Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики ЄСПЛ для суддів цивільної спеціалізації” (21 листопада) та “Питання, що виникають з кредитних правовідносин” (24 листопада).  

Основне завдання тренінгів виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання, по закінченню яких буде проведено  оцінювання слухачів, судді тренери заповнять анкети оцінювання, з якими буде ознайомлений кожен суддя слухач.

Мета тренінгу “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики ЄСПЛ для суддів цивільної спеціалізації сформувати та розвинути навички регулювання спірних відносин на основі національного законодавства з урахуванням Конвенції та практики ЄСПЛ.

Для проведення зазначеного курсу  запрошенні: Сергій Шинкоренко,  суддя Городоцького районного суду Хмельницької області, Валентина Чупікова, суддя Апеляційного суду Чернівецької області у відставці.

Цікавими для суддів  є інформація та практична робота  щодо  визначення  норми матеріального права (національного законодавства), які регулюють відповідні правовідносини, співвідношення національного законодавства із статтею 1 Першого протоколу  та практикою суду.

Інтерактивний тренінг “Питання, що виникають при розгляді справ із кредитних правовідносин ” проведуть суддя Апеляційного суду Чернівецької області  Наталія Половінкіна та суддя  Апеляційного суду Чернівецької області у відставці Валентина Чупікова.

Програмою тренінгу передбачено розгляд  та обговорення проблемних питань, які виникають при вирішенні справ із кредитних правовідносин.

Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес – опитуванню.

Повний текст програми підготовки суддів місцевих загальних судів, опублікований на сайті Національної школи суддів України  в розділі “Підготовка суддів”.