Національна школа суддів України

Судді місцевих загальних судів обговорюють питання міжнародних стандартів судової практики.

16 листопада 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Харківською правозахисною групою в рамках проекту Покращення доступу до правосуддя та захист права на справедливий суд для вразливих груп в Україніпроводить семінар для суддів на тему: “Міжнародні стандарти судової практики”.

Вітальними словами семінар відкрив начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький.

Правові експерти Харківської правозахисної групи Наталія Охотнікова, Олена Ащенко та старший науковий співробітник Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук Ірина Яковець ознайомили суддів з метою та програмою семінару.  

У ході презентації Наталія Охотнікова розглянула із суддями застосування статті 6 Європейської Конвенції з прав людини та практики ЄСПЛ у національних судових інстанціях та застосування статей 3, 6 Європейської Конвенції з прав людини та практики ЄСПЛ у медичних справах (ВІЛ/СНІД). Особливий інтерес у суддів викликав виступ Олени Ащенко щодо підходів Європейського суду з прав людини за статтею 6 Європейської Конвенції з прав людини у кримінальних справах та оскарження незаконних рішень, діяльністі/бездіяльністі адміністрації в установах виконання покарань. Ірина Яковець зосередила увагу суддів на розгляді питання щодо специфіки реалізації права на справедливий суд особами, засудженими до кримінальних покарань.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.