Національна школа суддів України

Судді місцевих загальних судів обговорюють проблемні питання

Вітальними словами розпочав підготовку начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький. У виступі він зазначив, що діяльність у Національній школі суддів України спрямована на модернізацію підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини. Іван Балаклицький наголосив, що враховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів передбачено провести тренінги на теми: “Деякі питання, що виникають при розгляді справ із кредитних правовідносин” (модератор – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська) та “Особливості розгляду справ про спадкування” (модератор – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України Галина Юровська)

Для проведення тижневої підготовки запрошені досвідчені висококваліфіковані судді, викладачі та авторитетні науковці, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів місцевих загальних судів і накопиченню ними професійного досвіду.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук у своєму виступі акцентує увагу суддів на підготовчому провадженні та його ролі у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи та обговорить проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції.

У ході інтерактивної лекції суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Ольга Ступак розкриє питання щодо застосування цивільного законодавства при розгляді сімейних спорів та залучить суддів до обговорення особливості розгляду житлових спорів.

Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Олена Умнова зосередить виступ на проблемних питаннях щодо застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів та захисті права власності в цивільному судочинстві.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014-2018 р.р.), адвокат Жанна Лук’яненко розповість про застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини судами та проаналізує рішення ЄСПЛ проти України.

Судовий експерт ТОВ “Експертно-дослідної служби України”, викладач з підвищення кваліфікації адвокатів Олексій Віхляєв розкриє проблемні питання призначення судових експертиз у кримінальних справах.

Актуальною є тема щодо антикорупційного законодавства та особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру за рік, яку запропонує для опрацювання головний науковий співробітник відділу науково–методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська. Корисним для професійного досвіду буде розгляд суддями практики ЄСПЛ щодо екстрадиції та інших форм міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні.

Доцільною для використання в роботі суддями буде лекція головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидата філологічних наук, доцента Оксани Кабиш стосовно українського ділового мовлення та мистецтва правового письма.

Під час підготовки судді висловлювали свою точку зору з приводу предмета обговорення, дискутували, виконували індивідуальні та практичні завдання, збагатили професійний досвід.