Національна школа суддів України

Судді місцевих загальних судів, обрані на посаду судді безстроково, обговорюють проблемні питання

14–18 березня 2016 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Для проходження підготовки прибув 41 суддя місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Відкриваючи підготовку, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник та суддя, голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач ознайомили учасників із метою та регламентом роботи підготовки суддів та двох тренінгів у межах цієї підготовки.

Підготовку розпочали суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Андрій Мазниця з висвітлення актуальної теми щодо практики здійснення судового контролю за досудовим слідством у світлі положень Кримінального процесуального кодексу України та суддя, заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірина Живоглядова, яка ознайомила із практикою забезпечення судом права особи на свободу та особисту недоторканість.

Також, під час підготовки разом із суддю Амур–Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська Вадимом Лисенком слухачі розглянуть антикорупційне законодавство та особливості декларування доходів суддів за рік.

Судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Олексій Осіян та Катерина Чернусь ознайомлять слухачів із застосуванням цивільного законодавства при розгляді земельних спорів та з особливостями кримінального провадження щодо неповнолітніх.

Суддя Віра Гайдук розповість про практику застосування рішень Європейського cуду з прав людини в цивільному судочинстві.

Крім того, у межах підготовки суддів місцевих загальних судів суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Онушко та судді-тренери Дніпропетровського окружного адміністративного суду Віталій Кальник і Володимир Горбалінський проведуть тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність судді”. Під час тренінгу судді навчатимуться виявляти порушення основних принципів суддівської етики, розуміти співвідношення Кодексу суддівської етики та законодавства про статус суддів та вибудовувати свою поведінку відповідно до принципів і стандартів суддівської етики.

Тренінг на тему: “Докази і доказування в кримінальному провадженні” проведуть досвідчені судді-тренери Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірина Живоглядова, Ніна Коваленко, Тетяна Стуковенкова та Олена Джерелейко. Під час цього тренінгу судді ознайомляться з практикою Європейського суду з прав людини та її використанням під час оцінки доказів.

Ураховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, після завершення цих тренінгів буде проведено оцінювання суддів суддями-тренерами.

Також, після закінчення кожного з тренінгів з метою зворотного зв’язку буде проведено анкетне опитування слухачів.

Повний текст програм підготовки та тренінгів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.