Національна школа суддів України

Судді місцевих загальних судів, призначені на посаду судді вперше, підвищують професійний рівень

16–20 травня 2016 року в місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше.

До програми занять, яку складено відповідно до стандартизованої програми підготовки суддів відповідної категорії, включено актуальні питання кримінального та цивільного законодавства.

Розпочала підготовку кандидат юридичних наук, викладач Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого,  голова Київського районного суду м. Харкова Світлана Шаренко, яка під час інтерактивної лекції розглянула зі слухачами питання підготовчого провадження та судового розгляду кримінальних справ у суді першої інстанції.

Також, під час підготовки суддя Апеляційного суду Харківської області Олександр Курило ознайомить суддів з особливостями розгляду місцевими загальними судами справ про адміністративні правопорушення та порядок обрання запобіжних заходів за вимогами КПК.

Цікавою та змістовною буде інформація члена Ради суддів України, судді Харківського окружного адміністративного суду Людмили Волкової щодо взаємодії судів зі ЗМІ та громадськістю.

Про практичні питання розгляду адміністративних справ місцевим загальним судом як адміністративним розповість суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Михайло Гуцал.

Окрім того, до цієї програми підготовки суддів уключено дводенний тренінг на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод  та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”.  Під час тренінгу судді розглянуть особливості застосування статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, особливості застосування статті 6 Конвенції  у  цивільному  і кримінальному аспектах та ознайомляться із забезпеченням принципу змагальності на всіх стадіях судового процессу. Участь суддів у тренінгу буде оцінено викладачами шляхом заповнення анкети оцінювання.