Національна школа суддів України

Судді обговорюють питання прав людини

10 – 11 листопада 2014 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Координатором  проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Канади в рамках проекту  “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” проводить періодичне навчання  для суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя.

Для  підвищення рівня кваліфікації  прибуло  46 суддів  з Полтавської,  Сумської, Тернопільської,  Харківської, Чернівецької та Черкаської областей.

 Вітальними словами семінар відкрили Валентина Кузьменко, головний науковий співробітник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України,      т. в. о. директора Чернівецького регіонального відділення  Тетяна Аілінчій та старший асистент проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Лілія Грудко.

       Для проведення підвищення кваліфікації суддів запрошені викладачі:  Валентина Кузьменко та експерт проекту Маркіян Бем

           Семінар було почато з демонстрації фільму “Про Європейський суд з прав людини” та ознайомлення з інформацією щодо статистичних даних звернення та виконання Україною рішень ЄСПЛ. Після цього судді провели тест щодо фільму та обговорили  його. 

Валентина Кузьменко дала оцінку обґрунтованості клопотань про обрання запобіжного заходу та втручання в права, гарантовані ст.ст. 5, 8 Конвенції, а також  розповіла про особливості обмежень прав, передбачених статтями 3, 5, 8 Конвенції, в аспекті складних умов сьогодення.

 Після цього судді за допомогою викладачів  у малих групах обговорили умови обмеження прав людини, а представники кожної з цих груп доповіли свої узагальнені бачення та підходи.

 Учасники семінару розглянули позитивну та негативну практику використання рішень ЄСПЛ  національними судами, а також  запропонували варіанти посилання на конкретні рішення ЄСПЛ.

  
 
    

У створених малих групах слухачі озвучили  та обговорили варіанти позицій щодо вміння визначити положення кримінально–процесуального закону, положення Конвенції та практику ЄСПЛ.

      З повним текстом програми семінару можна ознайомитись на сайті Національної школи суддів України  в розділі Підготовка.

          Після закінчення семінару кожному судді, який його пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення семінару забезпечує Чернівецьке регіональне відділення Національної школи суддів України ( т. в. о. директора – Тетяна Аілінчій) спільно з  старшим асистентом проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні  (Лілія Грудко) та відділом наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України (Валентина Кузьменко).