Національна школа суддів України

Судді розглядають застосування Конвенції та практику Європейського суду з прав людини

24 лютого 2016 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві в рамках підготовки суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше (4–5 рік роботи).

У тренінгу взяли участь 22 судді окружних адміністративних судів Дніпропетровської та Запорізької областей.

Відкриваючи тренінг, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила актуальність теми тренінгу.

Для проведення тренінгу запрошено заступника голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Володимира Поплавського, суддю цього ж суду Сергія Уханенка, суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду Василя Ількова та суддю Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Андрія Нижнього.

Під час тренінгу Володимир Поплавський ознайомив учасників із метою, основними завданнями  та з форматом роботи тренінгу, який передбачає інтерактивне спілкування, роботу в малих групах, дискусії, виконання ситуативних вправ.

Разом із тренером Андрієм Нижним учасники розглянули питання щодо підстав втручання держави у права, гарантовані Конвенцією.

Значну увагу було приділено питанню щодо права на справедливий суд та основним принципам статті 6 Конвенції, які були висвітлені тренером Василем Ільковим.

Сергій Уханенко ознайомив із позитивною та негативною практикою використання рішень Європейського суду з прав людини національними судами та  розповів, як здійснювати пошук рішень Європейського суду з прав людини на веб-сайтах Міністерства юстиції України, HUDOC, HELP.

Крім того, після закінчення тренінгу було проведено анкетне опитування учасників тренінгу.

Підводячи підсумки, учасники подякували викладачам та організаторам за отриману інформацію.