Національна школа суддів України

Судді розвивають навички написання судових рішень у цивільних та кримінальних справах

13 – 15 жовтня 2014 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України за фінансової підтримки Координатора проектів Організації безпеки та співробітництва в Європі в Україні проводить періодичне навчання суддів місцевих загальних судів, яких призначено на посаду судді вперше (1-2 роки роботи) з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Написання судових рішень у кримінальному і цивільному судочинстві”.

Для проходження підготовки прибуло 26 суддів місцевих загальних судів, яких призначено на посаду судді вперше з Дніпропетровської, Донецької Запорізької та Кіровоградської областей. Більшість слухачів не мають ще досвіду постановлення судових рішень, оскільки не склали присягу судді.

Вітальними словами семінар відкрили проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України Володимир Мазурок, директор Дніпропетровського регіонального відділення Національної школи суддів України Алла Баштанник та представник Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца.

Для проведення навчання суддів викладачами запрошені – головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії, суддя Верховного Суду України у відставці Василь Земляной, суддя, викладач Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова, заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Вікторія Міхеєва, судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Олена Свистунова, Ніна Коваленко, Вікторія Васецька, судді Апеляційного суду Харківської області Лариса Швецова та Алла Котелевець, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Микола Перекопський.

Подібні семінари стануть складовими частинами двотижневої стандартизованої програми для суддів першого року роботи, яка в цілому має складатися із 10–ти навчальних курсів. На сьогодні Національна школа суддів України разом та за фінансової підтримки міжнародних проектів та програм працює над підготовкою та впровадженням такої стандартизованої програми підготовки суддів. 

Під час семінару будуть розглянуті загальні підходи до написання судових рішень у цивільному та кримінальному процесі, вивчено міжнародні стандарти, що регламентують забезпечення законності, обґрунтованості та справедливості судових рішень, проведено аналіз вибраних судових рішень крізь призму критеріїв їх якості (з кожної категорії справ – кримінальні та цивільні справи), надані роз’яснення щодо рішення, виправлення описок і арифметичних помилок.

Судді будуть навчатися  за допомогою інтерактивних способів, протягом семінару слухачі будуть обговорювати питання семінару в малих групах, представляти підсумкові спільні бачення та оцінювати доповіді груп.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечує Дніпропетровське регіональне відділення Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник) спільно з Координатором проектів Організації безпеки та співробітництва в Європі в Україні (Наталія Беца).