Національна школа суддів України

Обговорення актуальних питань правосуддя

21–25 листопада 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат із розгляду цивільних справ апеляційних судів областей та міста Києва.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці,  Анатолій Костенко. Під час свого виступу Анатолій Костенко розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, що зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Тренінгова форма підготовки зумовила необхідність упровадження кардинально нових освітніх підходів та практик. Проректор зазначив, що, враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки  проведуться тренінги на теми: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” та “Суддівська етика. Доброчесність” з наступним оцінюванням суддів.

Для проведення підготовки було запрошено суддів Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції, керівника прес-служби Верховного Суду України  (2008–2015 рр.), авторитетних науковців, правових експертів та фахівців з інших галузей.  

Підготовку розпочав секретар Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Дмитро Луспеник, який обговорив із суддями актуальні питання, що виникають під час розгляду цивільних справ у касаційному порядку. Суддя Верховного Суду України Василь Гуменюк зосередив увагу суддів на практиці розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин. Важливим для професійного зростання суддів був розгляд правових висновків Верховного Суду України у спорах, що виникають із земельних правовідносин. Зацікавив слухачів виступ заступника начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці Галини Юровської щодо судової практики розгляду справ про захист права власності та застосування законодавства під час розгляду спорів про визнання правочинів недійсними.

Окрім того, програмою підготовки було передбачено розгляд аспектів вирішення спорів, що виникають із трудових правовідносин, та аспектів судового розгляду спорів щодо спадкування. Ці питання висвітлять суддя, заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Марина Червинська  та суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Ольга Ступак.

Під час змістовних та корисних, з огляду на практичне застосування, виступів лекторів, у ході вирішення  практичних завдань, професійних дискусій, обговорень кожен суддя мав можливість висловити свою думку, обмінятись досвідом, порадами, обміркувати шляхи вирішення нагальних питань.

На завершення підготовки із суддями зустрівся ректор  Національної школи суддів України  Микола Оніщук. У спілкуванні з суддями ректор розкрив основні аспекти  конституційних та законодавчих змін у системі правосуддя. Ректор повідомив суддів про зміни в системі організації судової влади, модернізацію законодавства в питаннях добору, освіти суддів, їх відповідальності та доброчесності. Ректор відповів на запитання судів, які стосувались оновлення процесуального законодавства, кваліфікаційного оцінювання, формування Верховного Суду тощо. Микола Оніщук закликав суддів до активної участі у роботі з вдосконалення  вітчизняної системи захисту прав людини, формування належної правозастосовчої практики, побудови справедливого та неупередженого правосуддя. Попри існуючі, в тому числі кадрові, проблеми, ректор запевнив суддів, що зміни, які відбулися у ході судової реформи є незворотними, і вже невдовзі суспільство спостерігатиме позитивні наслідки цих зрушень.

Ректор побажав суддям подальшої плідної роботи та вручив сертифікати про проходження підготовки.

Фотогалерея

  

  

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.