Національна школа суддів України

Судді судових палат у кримінальних справах апеляційних судів обговорюють проблемні професійні питання

28 березня 1 квітня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів областей та Апеляційного суду міста Києва.

У вітальній промові проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко познайомив  суддів з деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки.

Для проведення підготовки запрошено висококваліфікованих суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду  України з  розгляду цивільних і кримінальних справ, визначних науковців, відомих експертів та юриста-кримінолога з метою ефективного проведення лекцій та тренінгу.

Розпочалась підготовка з виступу провідного наукового співробітника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, заступника директора Українського науково-дослідного  інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров'я України, кандидата медичних наук Сергія Шума щодо проблемних аспектів проведення та оцінки судових експертиз у кримінальних справах. Актуальними були процесуальні питання проведення експертизи судом, у тому числі, апеляційної інстанції. Завідувач кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор, кандидат юридичних наук Петро Андрушко обговорив з суддями особливості кваліфікації злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

Перед суддями виступив і ректор  Національної школи суддів України Микола Оніщук. Він поінформував суддівський корпус про законодавчі та конституційно–правові процеси, які відбуваються нині в Україні. Зокрема, ректор відмітив, як модернізувались інститути дисциплінарної відповідальності та освіти суддів, зросла їх значущість як факторів суддівської кар’єри. Крім того, ректор розповів про кваліфікаційне оцінювання суддів, завдання та хід цього процесу. Національна школа суддів України всіляко сприяє  суддям у вдосконалені їх  професійної, особистої та соціальної компетенції, що дає перспективи для доброчесного та професійного судочинства в нашій державі - наголосив Микола Оніщук.

Інші дні підготовки також будуть насиченими. Валентина Щепоткіна, суддя, секретар судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України розгляне проблемні питання руху справи в суді апеляційної інстанції: прийняття апеляційної скарги, підстави залишення апеляційної скарги без руху, її повернення або відмову у відкритті. Важливим буде виступ Валентини Щепоткіної відносно особливостей перегляду судом апеляційної інстанції кримінальних проваджень, які розглядались судом присяжних. Професор кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор, кандидат юридичних наук Сергій Шапченко опрацює з суддями питання щодо особливостей кваліфікації злочинів, що вчинені у співучасті.

Враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність судді” з наступним оцінюванням суддів.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Ректор Микола Оніщук поінформував присутніх про законодавчі та конституційно–правові процеси, які відбуваються нині в Україні. Зокрема, ректор відмітив, що завдяки законодавчим змінам відчутно модернізувались інститути дисциплінарної відповідальності та освіти суддів, зросла їх значущість як факторів суддівської кар’єри. 

Крім того, ректор розповів про кваліфікаційне оцінювання суддів, завдання та хід цього процесу.