Національна школа суддів України

Судді судових палат у цивільних справах апеляційних судів обговорюють проблемні питання судочинства

19–23 вересня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.

З вітальною промовою до суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів звернулись ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук, проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко.

Микола Оніщук у виступі наголосив на конституційних та законодавчих змінах у системі правосуддя: напрямках та очікуванні, детально проаналізував зміни, які відбудуться у системі правосуддя внаслідок конституційних змін та оновлення Закону “Про судоустрій та статус суддів”. Ректор закликав суддів гармонізуватися зі змінами, які відбуваються у судовій системі, адже ці зміни покликані змінити наше суспільство на краще.

У підготовці  суддів візьмуть участь досвідчені судді, очільники провідних юридичних вишів та факультетів,  науковці.

Розпочав підготовку суддя Верховного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Василь Гуменюк з практики розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин.  Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Ольга Ступак обговорила з суддями актуальні аспекти судового розгляду спорів щодо спадкування. Керівник прес-служби Верховного Суду України  (2008-2015р.р.) Людмила Момот зосередила увагу на питаннях щодо комунікації в судовій владі.

Під час підготовки  передбачено обговорення низки проблемних питань. Актуальним буде виступ судді, секретаря Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, кандидата юридичних наук, доцента, заслуженого юриста України Дмитра Луспеника стосовно розгляду питань, які виникають під час розгляду цивільних справ у касаційному порядку. Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, кандидат юридичних наук, Павло Луцюк висвітлив проблемні питання дисциплінарної відповідальності судді. Зацікавить суддів виступ судді  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, кандидата юридичних наук Галини Юровської відносно судової практики розгляду справ про захист права власності та застосування законодавства при розгляді спорів про визнання правочинів недійсними.

Враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Суддівська етика та доброчесність судді” та “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” з наступним оцінюванням суддів.

Під час змістовних та корисних з огляду на практичне застосування виступів лекторів, професійних дискусій, обговорень, при вирішенні практичних завдань, кожен суддя має можливість висловити свою думку, обмінятись досвідом, порадами, обміркувати шляхи вирішення нагальних питань.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.