Національна школа суддів України

Судді Тернопільської області опрацьовують питання захисту права власності

24 березня  2017 року в місті Тернополі Чернівецьке  регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить семінар з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації суддів місцевих загальних судів та Апеляційного суду Тернопільської області на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав  і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів цивільної спеціалізації ” .

Мета семінару сформувати вміння регулювати спірні відносини на основі національного законодавства з урахуванням Конвенції та практики Європейського суду з прав людини, а також розвинути навички щодо розуміння понять “втручання в мирне володіння майном”,“суспільний інтерес” та “баланс інтересів ”,   сформульованих  у ст. 1 Першого протоколу до Конвенції та рішеннях Європейського суду з прав людини.

Відкриваючи семінар, заступник директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна Аілінчій  та  голова Апеляційного суду Тернопільської області Богдан Гірський ознайомили  суддів з метою, регламентом заходу та актуальними питаннями, передбаченими програмою.

Проведуть семінар суддя Апеляційного суду Чернівецької області у відставці  Валентина Чупікова,  суддя Першотравневого районного суду
м. Чернівців, кандидат юридичних наук Аліна Федіна  та суддя Городоцького районного суду Хмельницької області Сергій Шинкоренко.                          

Під час семінару буде обговорено проблемні  питання, що виникають у судовій практиці при застосуванні ст.1 Першого протоколу до Конвенції .

Цікавими для суддів  буде інформація та практична робота  щодо  визначення  норми матеріального права (національного законодавства), які регулюють відповідні правовідносини, співвідношення національного законодавства зі статтею 1 Першого протоколу  та практикою Європейського суду з прав людини.

Значну увагу буде приділено роботі суддів у групах, обговоренню ситуативних завдань та експрес-опитуванню.

Після закінчення семінару судді поділяться враженнями та висловлять свої побажання і пропозиції.

Повний текст програми семінар опубліковано на сайті Національної школи суддів України.