Національна школа суддів України

Судді вивчали проблемні аспекти цивільних справ про спадкування

11 грудня 2020 року в місті Чернівцях місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України в режимі онлайн проведено для суддів апеляційних та місцевих судів загальноукраїнський семінар на тему:“ Спадкові правовідносини. Спірні питання, що виникають при розгляді справ про спадкування”.

Відкривав семінар та привітав учасників періодичного навчання директор Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України, суддя у відставці, кандидат  юридичних наук, заслужений юрист України Анатолій Огородник.

У вітальному слові очільниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Ольга Шаповалова зауважила, що Національна школа суддів України під час карантину  працює у форматі онлайн і вживає заходів щодо безперервності процесу суддівської освіти.

Модерувала захід викладач–науковий консультант відділу підготовки   викладачів (тренерів) НШС України, суддя апеляційного суду Харківської області у  відставці  Лілія Гуцал.

Для обговорення актуальних питань щодо розгляду справ про  спадкові правовідносини  були запрошені судді– викладачі:

суддя Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська;

суддя Верховного Суду, кандидат юридичних наук Ірина Воробйова; суддя   Верховного Суду Ольга Ступак;

суддя Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області  Дмитро Свояк.

Захід розпочинався з презентації професора кафедри цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ, доктора юридичних наук, доцента  Олександра Кухарєва , який акцентував увагу на проблемних аспектах окремих категорій цивільних справ про спадкування.

Протягом семінару слухачі обговорили: здійснення права на спадкування, особливості  доказування, відповідальність  спадкоємців за боргами спадкодавця, особливості спадкування нерухомого майна та майнових прав.         

Разом з викладачами учасники періодичного навчання проаналізували правові  позиції Верховного Суду щодо розгляду справ про спадкування.

Під час семінару слухачі удосконалили свої знання та практичні навички, а також обмінялись досвідом, отримали відповіді на актуальні питання та корисні практичні поради від викладачів. За результатами проходження підготовки кожен слухач отримав Сертифікат Національної школи суддів України.