Національна школа суддів України

Судді загальної юрисдикції обговорюють Закон України “Про протидію торгівлі людьми”

13-14 липня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні в рамках проекту Зміцнення зусиль України щодо протидії торгівлі людьми” проводить семінар для суддів місцевих та апеляційних судів Запорізької, Харківської та Чернігівської областей на тему: “Зміцнення потенціалу правоохоронних органів України у боротьбі з торгівлею людьми через посилення їх ролі в національному механізмі взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми”.

Вітальною промовою семінар відкрили начальник відділу  підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, заступник Координатора Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні Оксана Горбунова та Директор Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України Наталя Федорович.

Виступ заступника Координатора Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні Оксани Горбунової, яким розпочався семінар  зосередив увагу суддів на напрямках протидії торгівлі людьми в Україні в рамках програм Представництва МОМ в Україні та останніх тенденціїях Закону України “Про протидію торгівлі людьми”. Виконуючий  обов’язки  начальника Департамента боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми Національної поліції України Владислав Дубина детально зупинився на актуальних питаннях взаємодії оперативних та слідчих підрозділів на стадії отримання, перевірки та документування  злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, з наведенням  прикладів взаємодії (позитивних та негативних) під час досудового слідства. Начальник відділу міжнародної комунікації Головного слідчого управління Національної поліції України Оксана Пустова наголосила на особливостях проведення негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми. Під час семінару судді опрацювали низку практичних завдань за фабулами кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми, по виявленню потерпілих при перетині державного кордону України та перенаправлення їх для отримання допомоги та ознайомились з виявленням, документуванням, розслідуванням та розглядом кримінальних проваджень за фактами торгівлі людьми в судах. Доцільними були надані пропозиції щодо вдосконалення механізмів протидії торгівлі людьми.

Календарним планом періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації на 2016 рік передбачено проведення 19-20 липня 2016 року для суддів місцевих та апеляційних судів Луганської, Сумської та Херсонської областей та 21-22 липня 2016 року для суддів місцевих та апеляційних судів Донецької, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.