Національна школа суддів України

Природа суддівської етики

21 лютого 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України в межах тижневої підготовки суддів окружних адміністративних судів було проведено тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність”.

У тренінгу взяли участь 20 суддів Дніпропетровського, Запорізького, Донецького та Кіровоградського окружних адміністративних судів.

Відкриваючи тренінг, директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський підкреслив актуальність теми заходу та наголосив на тому, що за умов сьогодення суддя повинен володіти належними знаннями щодо природи суддівської етики, застосування Кодексу суддівської етики щодо поведінки судді під час здійснення правосуддя, а також щодо принципів і стандартів етичної поведінки в позасудовій діяльності судді.

Тренінг провели судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віра Гайдук і Вікторія Міхеєва та суддя Самарського районного суду м. Дніпра у відставці Галина Маймур.

Під час тренінгу слухачі розглянули природу суддівської етики та її принципи відповідно до міжнародних стандартів і національного законодавства. Значну увагу було приділено правилам поведінки судді під час здійснення правосуддя, а також обговоренню принципів і стандартів етичної поведінки в позасудовій діяльності судді.

Тренінг  проведено із застосуванням інтерактивних методів навчання: міні-лекцій із використанням презентацій Power Point, перегляду відеороликів, проведенням експрес-опитувань за допомогою клікерів, виконанням практичних завдань, обговоренням ситуативних завдань тощо.

Увагу тренерів було зосереджено на роботі слухачів у малих групах, презентації малих групах, обговоренні ситуативних завдань.

Після закінчення тренінгу тренери заповнили анкети оцінювання слухачів. Окрім того, було проведено оцінювання тренінгу слухачами, які не тільки поділилися враженнями від тренінгу, а й висловили свої побажання та пропозиції.