Національна школа суддів України

Суддівська етика та написання судових рішень – у центрі уваги суддів місцевих загальних судів

15–19 лютого 2016 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4–5 рік роботи).

Для проходження підготовки прибуло 27 суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (45 рік роботи), Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Відкриваючи підготовку, директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила актуальність тем програми та наголосила, що за умов сьогодення суддя повинен володіти належними знаннями щодо суддівської етики і відповідальності, підготовки і написання судового рішення відповідно до вимог щодо структури та змісту та щодо запобігання розвитку професійного вигорання.

Під час підготовки  суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Олексій Осіян розгляне із суддями питання застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів.

Для проведення занять щодо провадження у справах про адміністративні правопорушення запрошено суддю Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Сергія Федоріщева.

На заняттях із доцентом кафедри загальної та медичної психології Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Вікторією Корнієнко слухачі обговорять проблеми запобігання розвитку професійного вигорання і отримають слушні поради щодо психологічної адаптації до професії судді.

Суддям буде важливо вивчити особливості захисту екологічних прав громадян та практику ЄСПЛ у сфері захисту екологічних прав громадян. Разом із викладачем Оленою Леонідовою, суддею Широківського районного суду Дніпропетровської області, судді переглянуть відеофільм та проведуть його обговорення.

Значну увагу буде приділено розгляду антикорупційного законодавства та особливостей декларування доходів суддів за рік. Для висвітлення цієї теми запрошено заступника начальника Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області  Олену Ігнатенко.

Провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Сергій Шум розгляне зі слухачами питання щодо особливостей психічних розладів, що впливають на здатність особи усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Крім того, у рамках підготовки суддів місцевих загальних судів судді-тренери Апеляційного суду Дніпропетровської області та Дніпропетровського окружного адміністративного суду проведуть тренінги за окремими програмами, а саме:

16 лютого 2016 року тренінг на тему: “Суддівська етика та доброчесність судді”;

17–18 лютого 2016 року тренінг на тему: “Написання судових рішень у цивільному і кримінальному судочинстві”.

Під час тренінгу на тему: “Суддівська етика та доброчесність судді” судді навчаться виявляти порушення основних принципів суддівської етики, розуміти співвідношення Кодексу суддівської етики та законодавства про статус суддів та навчаться вибудовувати свою поведінку відповідно до принципів і стандартів суддівської етики.

Під час тренінгу на тему: “Написання судових рішень у цивільному і кримінальному судочинстві” судді вивчать загальні підходи до написання судових рішень, обговорять класифікацію, види судових рішень у цивільному судочинстві, їх загальну характеристику та обговорять види судових рішень у кримінальному процесі, їх процесуальне оформлення, структуру, зміст та процесуальне оформлення ухвали суду.

Теоретичний матеріал судді закріплять виконуючи індивідуальні практичні завдання під час роботи в малих групах.

Після закінчення кожного тренінгу суддями-тренерами буде проведено анкетне оцінювання слухачів, а з метою зворотного зв’язку – анкетне опитування слухачів.