Національна школа суддів України

Суддівська етика як фундамент довіри громадськості до суду

21 травня 2021  року Національна школа суддів України продовжила серію онлайн–семінарів-практикумів для суддів місцевих судів “Етичні дилеми в суддівській діяльності”.

Онлайнове заняття проведено у співпраці з нідерландським Центром міжнародного співробітництва (CILC), українським Центром політико–правових реформ і Школою права Українського католицького університету.

Відкрила онлайн–семінар директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка зазначила, що його метою є розширення та поглиблення розуміння професійних етичних питань, що виникають у процесі професійної діяльності судді, а також набуття  досвіду з вирішення дилем професійної етики разом із колегами–суддями.

Проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович наголосив, що дотримання етичних стандартів при здійсненні судочинства є однією з гарантій забезпечення прав і свобод людини.

Заступник голови правління Центру політико–правових реформ Роман Куйбіда визначив суддівську етику, як важливе явище, що формує авторитет судової влади в суспільстві.

Іван Городиський, голова відділення Асоціації правників України у Львівській області підкреслив, що суддівська етика є фундаментом, який у певній мірі забезпечує довіру громадськості до судової влади. Принципи взаємодії  суддів, як у середині професійного середовища, так і  поза ним є вкрай важливими.

Онлайн–семінар провели провідний керівник проєктів CILC (Нідерланди) Ліно Бросіус, професор права, адвокат компанії De Brauw Blackstone Westbroek (Нідерланди) Йонатан Соегарно, суддя апеляційного суду в Гертогенбосі (Нідерланди) Рут Ван Дер Пол і провідний керівник проєктів CILC (Нідерланди) Ліно Бросіус.