Національна школа суддів України

Суддівська етика як складова справедливого правосуддя

12 червня 2015 року в місті Львові регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з проектом USAID “Справедливе правосуддя” проводить апробацію навчального курсу стандартизованої програми на тему: “Суддівська етика” в межах двотижневої підготовки суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1-2 рік роботи).


Тренінг відкрила проректор Наталія Шукліна, яка звертаючись до суддів, які призначені на посаду судді вперше (серед яких є такі, що працюють 2-4 місяці), зачитала Молитву судді, написану в 1921 році суддею.

Учасниками тренінгу є 25 суддів із Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Рівненської, Чернівецької областей, які проходять із 8 по 19 червня 2015 року підготовку у Львівському регіональному відділенні Національної школи суддів України.

      

Ціль тренінгу – пояснення необхідності дотримання правил поведінки судді в професійній та позасудовій діяльності, розуміння співвідношення Кодексу суддівської етики та законодавства про статус суддів, визначення механізму взаємодії між чинним Кодексом суддівської етики та процесуальним законодавством, усвідомлення суті обмежень, які накладаються на суддів відповідно до Кодексу суддівської етики.

Впровадження даної програми в підсумку має забезпечити результат, який проявлятиметься в умінні суддів виявляти порушення основних принципів суддівської етики, вирішувати етичні дилеми та надавати оцінку можливості реалізовувати положення Кодексу на практиці.

       

Програма тренінгу побудована таким чином, щоб забезпечити не лише поглинання слухачами інформації у вигляді лекцій та наочної демонстрації приладових ситуацій, вкладених у відеоролики, але і закріплення поданого матеріалу.

Робота слухачів будуватиметься у формі обговорення у визначених малих групах, виконання завдань, демонстрації результату такої роботи та, наприкінці, - висновків викладачів, що дозволять підсумувати слабкі сторони реалізованого тренінгу, майбутні завдання та викласти здобутий позитивний результат у форматі досягнених цілей.


До викладання курсу запрошено суддю Апеляційного суду Львівської області Наталію Курій, суддю Апеляційного суду Чернівецької області Галину Станковську, суддю Буського районного суду Львівської області Ганну Шендрікову, старшого наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України Ганну Бахарєву, головного наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України Наталію Буруковську.

Підсумком тренінгу стане проведення оцінювання слухачів тренерами проекту.

Повний текст програми тренінгу для суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше, розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.