Національна школа суддів України

Суддівська етика – у центрі уваги тренінгу

23 травня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг у межах підготовки суддів місцевих загальних судів на тему: “Суддівська етика. Доброчесність”.

У тренінгу взяли участь 36 суддів місцевих загальних судів  Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

З вітальним словом до присутніх звернувся директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який ознайомив суддів із регламентом роботи тренінгу та представив суддів-викладачів і фасилітаторів –  суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Володимира Горбалінського, суддю Самарського суду м. Дніпропетровська у відставці Галину Маймур, суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Вікторію Міхеєву та  суддю Амур–Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська, кандидата юридичних наук Вадима Лисенка.

Після визначення мети, основних завдань тренінгу та після опитування учасників щодо їх очікувань від вищезазначеного заходу модератор тренінгу Вікторія Міхеєва провела “мозковий штурм” на тему: “Чому це важливо?”.

Галина Маймур зупинилася на основних принципах суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства.

На початку обговорення теми: “Поведінка судді під час здійснення правосуддя” Вікторія Міхеєва провела “мозковий штурм” щодо  принципів, які суддя повинен демонструвати у процесі, а також прокоментувала відеоролик “Журналістка”.

Міні-лекцію на тему: “Принципи і стандарти етичної поведінки в позасудовій  діяльності судді” провів Володимир Горбалінський, який зосередив увагу суддів на вмінні знаходити порушення основних принципів суддівської етики та вмінні розмежовувати гарантії незалежності суддів, визначені законом, від “вседозволеності” в суспільному, професійному та приватному житті.

Тренінг проведено із застосуванням міні-лекцій з використанням презентацій Power Point. Учасники тренінгу брали активну участь у виконанні та обговоренні ситуативних завдань у малих групах та в експрес-опитуванні щодо принципів і стандартів етичної поведінки судді за допомогою клікерів.

Після завершення тренінгу суддями-тренерами було проведено анкетне оцінювання суддів.

Окрім того, на виконання доручення ректора Національної школи суддів України щодо організації в межах підготовки суддів місцевих загальних судів супроводу процесу пілотування методик перевірки особистих морально-психологічних якостей кандидатів на посаду судді 23 травня 2017 року
в місті Дніпрі  було організовано відповідні тестування. Вищезазначений захід провели доцент кафедри загальної психології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, кандидат психологічних наук Інна Козицька та радник із правових питань проекту USAID “Нове правосуддя” Леся Нечипуренко.