Національна школа суддів України

Суддівська освіта та ОБСЄ: досягнення співпраці та нові пріоритети

13 лютого 2015 року проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його вдосконалення Тетяна Фулей взяли участь у роботі Консультаційного форуму "15 років Координатора проектів ОБСЄ в Україні: погляд у минуле для визначення подальшої стратегії допомоги країні".

 Учасниками форуму були Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, посол Вайдотас Верба, заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, представники судової влади, співробітники та менеджери проектів ОБСЄ з різних напрямків та проблем.
 Метою форуму був діалог між партнерами та менеджерами проектів ОБСЄ, під час якого обговорювалися досягнення за 15 років, а також нові пріоритети з урахуванням викликів сьогодення. 
 

 Звернувшись до історії співробітництва між Національною школою суддів України та Координатором проектів ОБСЄ в Україні, проректор Наталія Шукліна високо оцінила рівень співпраці, відзначивши, що вона завжди втілювалась у проектах, які відповідали вимогам часу та потребам судової системи загалом, та суддівської освіти зокрема.Ці проекти були  направлені на підготовку суддів щодо захисту прав людини при здійсненні правосуддя, передусім через застосування Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (ЄКПЛ) та рішень Європейського суду з прав людини, написання мотивованих  судових рішень, сприяння здійсненню реформи кримінального правосуддя в Україні, навчання суддів адміністративних судів при їх становленні та розвитку тощо.  При підтримці ОБСЄ зароджувалась система анонімного тестування кандидатів на посаду судді в Україні. 
 Співпраця Національної школи суддів України та офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні в сьогоденні та перспективі теж надзвичайно важлива та необхідна для суддівської освіти, -  наголосила Наталія Шукліна. Зокрема, запланована спільна розробка низки курсів (утому числі дистанційних) для вперше призначених суддів з актуальних питань  застосування ЄКПЛ, захисту права власності. Розробка курсів буде супроводжуватися проведенням підготовки викладачів та низки семінарів для суддів. Ефективність та результативнісь діяльності Координатора проектів ОБСЄ в Україні та співпраця з Національною школою суддів України буде надалі розвиватись, – підсумувала Наталія Шукліна.